UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Wielos
Posty: 13
Rejestracja: 24 lis 2016, 14:20

Kaszanka biała

Post #1 autor: Wielos » 27 lis 2016, 19:41

Naszło mnie na białą kaszankę więc zrobiłem:
Składniki:
- podgardle 1.3 kg
- boczek 1.0 kg
- golonka 2.2 kg
- skórki 1.2 kg
- kasza jęczmienna 1.3 kg
Przyprawy:
- sól 20g
- pieprz 3g
- majeranek 2g
- pieprz ziołowy 1g
- cebula smażona 30g
- ziele ang. 0.5g
- gałka 0.5g
Przyprawy są podane na kilo
Mięso umyte i parzone prawie do miękkości, zmielone na sitku 4mm. Kaszę zalałem rosołem z parzenia mięsa zagotowałem i wyłączyłem, dochodziła w garnku okryta ręcznikami ok 40 min. Rosołu było ok 2.2l na kilo kaszy.
Połączone składniki nadziałem w jelita 26-30.
Parzenie przez ok 25 min. w 75 stopniach
Przekroju nie zrobiłem, będzie zrobiony jak rozmrożę do zjedzenia !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kaszanka biała

Post #2 autor: Piotruś pan » 27 sty 2018, 12:59

Grzesio, a próbowałeś kiedyś podwędzić swoją kaszankę?
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 479
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kaszanka biała

Post #3 autor: Sla100 » 27 sty 2018, 13:51

Robilismy w zeszlym roku z Arkiem fajna sprawa :) Ale podobno najlepsza jest biala kaszanka z dodatkiem pomidorow suszonych.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Kaszanka biała

Post #4 autor: Piotruś pan » 27 sty 2018, 14:31

Co do pomidorów suszonych to jestem sceptykiem, kiedyś zepsułem sobie nimi ser koryciński, był za kwaśny. Wpierw zrobię kaszankę wg. Wielosia, a potem będę kombinował . Sla to znaczy że robiliście kaszankę białą podwędzaną i Wam smakowała?
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 479
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kaszanka biała

Post #5 autor: Sla100 » 27 sty 2018, 18:23

Tak podwedzana byla na zimno to bylo na wiosne na urodziny mojej Zonki

viewtopic.php?f=121&t=668&p=4642&hilit=fryzi#p4642
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 207
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kaszanka biała

Post #6 autor: ArkoGdynia » 29 sty 2018, 17:38

KaszanecKę zawsze podwędzam... czy to klasyczna czy biała... Radziu mnie tego nauczył i rzeczywiście smak jest znacząco lepszy :D
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Kaszanka biała

Post #7 autor: Gonzo » 18 lut 2018, 11:45

Białej jeszcze nigdy nie robiłem, jakoś tak mi to nie wygląda na kaszankę ;) A nie ma lepszej kaszanki jak pieczona :clap:
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 207
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kaszanka biała

Post #8 autor: ArkoGdynia » 19 lut 2018, 7:51

Wtedy nam wyszła kaszanka "patriotyczna"....
DSC_0906.jpg


DSC_0908.jpg


Na prawdę była smaczna i "zaskoczyła" niektórych gości :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niech Dym będzie z Tobą.....

Wróć do „Kaszanka”