UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 214
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #1 autor: ryszpak » 19 mar 2018, 7:13

Testowane kilka razy, zasmakowało Mazowszance a i Krasnalowi z Gzikiem, to wrzucam przepis ;)

Fotek nie posiadam, jakoś przeoczyłem ten element lansu...

1 filiżanka = 240 ml (tak przyjąłem)

12 jaj, 4 filiżanki wody, 1 filiżanka octu, 1 filiżanka cukru, łyżka stołowa soli morskiej, łyżka stołowa gorczycy, 3 łyżki ostrej musztardy, łyżka kurkumy, pół łyżeczki płatków chilli.


Jaja gotować około 10 minut. Ostudzić, obrać.
Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać gorczycę (białą), musztardę, kurkumę i płatki chilli. Pogotować jeszcze około 5 minut. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w talarki. W słoiku układać jaja, przekładając krążkami cebuli. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 10-14 dni.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #2 autor: sverige2 » 19 mar 2018, 9:07

Nooo, opis brzmi interesująco i wygląda smakowicie, ale jak najlepiej ten cymesik konsumować ? Połówki z majonezem, w plasterkach na kanapki, czy może w ćwiartkach z solą i pieprzem etc. :D ?
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 214
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #3 autor: ryszpak » 19 mar 2018, 10:23

Myśmy tradycyjnie używali jako zakąski. Najlepiej w połówkach, towar mimo marynaty zapychający, jak to jaja ;)
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 26
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #4 autor: sverige2 » 19 mar 2018, 12:24

Dzięks :D .
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #5 autor: Henio » 19 mar 2018, 20:28

Jutro będą robione - jedne z tą zalewą a drugie - zamiast wody dam zakwas do czerwonego barszczu.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #6 autor: Piotruś pan » 26 mar 2018, 21:36

Nastawiłem tą marynatę, i tu mam pytanie, czy zalewamy jaja marynatą cedzoną czy z przyprawami? Ja cedziłem wywar bo po dodaniu musztardy ona się zważyła i wyglądała bardzo nieciekawie - zrobiły się takie małe kluseczki, i mimo intensywnego mieszania nie chciała się rozdrobnić. :cry:
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 214
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Re: Jaja marynowane - Amish Mustard Pickled Eggs

Post #7 autor: ryszpak » 27 mar 2018, 19:38

Ja zalewałem całością. Co jakiś czas trzeba wstrząsać, musztarda się oddziela, tak jak np. w ogórkach w musztardzie.

Wróć do „Pozostałe potrawy”