UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Zbój Madej
Posty: 28
Rejestracja: 22 cze 2018, 16:23
Lokalizacja: Lubomierz

Sery "Pilos" styl włoski

Post #1 autor: Zbój Madej » 13 paź 2018, 21:37

Nie wiem gdzie, wstawiam tu 8-)

Wędzone sery Pilos „Styl włoski” wg Zbója

Solanka:
Woda – 1L
Sól – 8 dag

Wędzone w Borniaku.

Solanki robię tyle, żeby pokryła sery w pojemniku. Sery w solance trzymam 12-15 godz.
Po wyjęciu z solanki wykładam serki na kratkę do ocieknięcia na +/- godzinkę.
Następnie sery posypuję z ręki przyprawami, wkładam do siatki, wieszam na kiju i wiszą sobie tak kilka godz. w temp. pokojowej.
Serki idą do wędzarni, w której osuszają się tak długo, aż obeschną.
W zależności od temp. jaką serki złapały podczas wiszenia w temp. pokojowej, osuszanie w wędzarni może trwać od 2-3.5 godz.
Temp. osuszania 45-50st.C.
Jak serki obeschną to zapodaję dym i w tym dymie wiszą tak długo aż mi kolorek będzie odpowiadał, przeważnie jest to 3 godzinki.
Temp wędzenia 50-55st.C.
Podczas osuszania i dymienia, mniej więcej w połowie czasu, przekładam kije w wędzarni, coby bardziej równo się odymiły :D
Każda wędzarnia dymi inaczej i żeby dobrze coś uwędzić to pomimo przepisów najlepiej dojść do wprawy metodą prób i błędów.

DSC_0103_wm.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Pozostałe wyroby z mleka”