Strona 1 z 1

Necówka z dzika

: 25 lis 2016, 20:58
autor: beiot
Necówka z dzika
Obrazek

Składniki:
- mięso z dzika kl. II (z karkówki, boczku, tłuste okrawki) ok. 1 kg
- polędwiczka mała z dzika
- pieprz 1,5g/kg
- jałowiec 0,5g/kg
- sól 18-20g/kg
- 4 jaja
- cebula 1 szt
- czosnek kilka ząbków
- tłuszcz siatkowy z dzika uzyskany przy patroszeniu

Sposób wykonania:
Mięso pokroić w kawałki, zasolić. Polędwicę natrzeć solą i odstawić wszystko na 24h do lodówki. Następnie mięso kl. II rozdrobnić na sitku 6mm, podobnie cebulę i czosnek. Mięso mieszamy z przyprawami, dodajemy jaja, wyrabiamy. Układamy na stole tłuszcz siatkowy, zazwyczaj na 1k necówki wystarczy połowa takiej siatki z większego dzika. Na nim układamy warstwę wyrobionego mięsa, a na nim polędwiczkę, którą następnie przykrywamy warstwą pozostałego mięsa. Formujemy wałek i zawijamy go w tłuszcz siatkowy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160stopni, układamy na blachę necówkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy do uzyskania wewnątrz wyroby 70 stopni.
Studzimy
Obrazek

Darz bór

Re: Necówka z dzika

: 25 lis 2016, 21:27
autor: Roger
Nie no Robercie przede wszystkim witaj serdecznie miło znowu widzieć Twój nick ... ;)
Fajnie że tu jesteś ;)

Tapniete z GT-I9500

Re: Necówka z dzika

: 30 lis 2016, 0:08
autor: beiot
Nie miejsce to do powitań, ale witam :D