UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 658
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #1 autor: tier » 26 lis 2016, 20:41

Taki tort możemy zajadać na kolację, śniadania kiedy tylko mamy ochotę... a najlepsze wrażenie zrobi na jakiejś imprezie :D

Składniki to już nasza dowolna fantazja możemy użyć prawie wszystkiego. W mojej wersji potrzebujemy:

- 2 chleby tostowe
- słoik majonezu
- opakowanie 200 ml śmietanki 30%
- 3-4 opakowania białego serka
- kilka łyżeczek chrzanu
- 8 jajek
- 100 g dowolnej szynki
- małe opakowanie pasztetu
- 200 g sera żółtego
- kilka ogórków konserwowych
- 100 g łososia lub tzw. brzuszków
- ogórek, pęczek koperku, kilka plasterków sera, kawałki łososia i kabanosa, 3-4 rzodkiewki (to wszystko do dekoracji)

Ścinamy skórkę z chleba i układamy pierwszą warstwę (pasztet, 3 łyżki śmietanki, pieprz, posiekane konserwowe ogórki)

i_DSCN0016.JPG


Drugą warstwę smarujemy majonezem i układamy szynkę (u mnie łososiowa) i całość smarujemy pastą z 2 serków, łososia, pieprzu

i_DSCN0023.JPG
i_DSCN0025.JPG


i układamy paski ogórka

i_DSCN0027.JPG


Trzecia warstwa to posiekane jajka, 4-5 łyżek majonezu, starty ser żółty (pieprz do smaku, warto dodać też szczypiorek)

i_DSCN0029.JPG
i_DSCN0033.JPG


Ostatnia warstwa to chleb który smarujemy pastą z 2 serków, 2-3 łyżek majonezu i chrzanu do smaku, odstawiamy na jakiś czas do lodówki dekorujemy torcik 8-)
DSCN0038.JPG


i_DSCN9972.JPG
i_DSCN9973.JPG

i_DSCN0034.JPG


Smacznego! :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 26 lis 2016, 21:00

żeś pojechał :D o tej porze :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 199
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #3 autor: Roger » 26 lis 2016, 21:23

No jak nie lubię tortów tak tego bym lubieżnie opirniczył ... ;)
Podsyłaj kurierem ... ;)
Ja się dzisiaj musiałem zadowolić Polską pizzą na kamieniu ... zdjęcia w poniedziałek bo z telefonu to kiszka ze wstawianiem ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 38
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #4 autor: Sivon » 26 lis 2016, 22:24

Chyba najpiękniejszy tort jaki widziałem. Od jutra zaczynam robić torty :)
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #5 autor: Ela K. » 26 lis 2016, 22:53

Super fantastic ;) :dance:
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Electra
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #6 autor: Electra » 30 lis 2016, 10:46

Skoro mamy juz jedna wersje tortu kanapkowego ,to i ja zapodam swoja ...moze sie komus przyda :)
Smörgåstårta wg Electry...

Pasta tunczykowa :

2 puszki tunczyka w oliwie
10 cm pora posiekanego drobno
1 lyzka koperku posiekanego
2 jaja gotowane posiekane
3 lyzki majonezu
1 lyzeczka soku z cytryny
sol i pieprz do smaku ( daje dosc duzo ) zeby pasta miala konkretny smak
calosc wymieszac

pasta krewetkowa :

½ kg krewetek w skorupkach
( sama obieram bo wole takie niz mrozone obrane )posiekane
3 jaja gotowane posiekane
1 lyzka koperku posiekanego
1 lyzeczka soku z cytryny
sol i pieprz kajenski i troche czarnego znow do smaku
3lyzki majonezu
calosc wymieszac

do past: mozna zastapic polowe majonezu jogurtem naturalnym


18 kromek chleba tostowego ( okrojonego z kantow) skladamy jak w normalnym torcie 3 warstwy
po 6 kawalkow chleba po czym calosc zasmarowuje cienko majonezem, owijam folja spozywcza i na conajmniej 18 godzin do lodowki, kolejnego dnia dekoruje lososiem ,krewetkami ogorkiem pomidorkami i cytryna.
pasty
röror (800x600).jpg

1 warstwa chleba
1 (2) (800x600).jpg

warstwa tunczykowa
purjoröra (800x600).jpg

warstwa krewetkowa
räkröra (800x600).jpg

wszystko zasmarowane majonezem
5 (800x600).jpg

i final :)
6 (800x600).jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 38
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #7 autor: Sivon » 30 lis 2016, 11:04

Electro kiedyś robiłem na podstawie twojego przepisu ten specjał. Fajna sprawa, ponieważ można sobie zmieniać składniki dowolnie no i ozdobić go wg swoich fantazji i talentu. A że ja takiego talentu nie posiadam, to mój jest w stylu wolnym, fantazyjne przesadzonym :)

tort.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 198
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #8 autor: Piotruś pan » 30 lis 2016, 12:47

To nie torty!!! To bomby kaloryczne , ale nie dla mnie. Żona moja serwuje mi na śniadania i kolację po dwie kromeczki chlebka pieczonego w foremkach :twisted:
Awatar użytkownika
Electra
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #9 autor: Electra » 30 lis 2016, 13:42

Sivon ..to wlasnie zaleta ze kazdy moze sobie zrobic wedlug tego co akurat ma pod reka .
U nas najbardziej podchodza wersje rybne ...ale i miesne tez sa jak wiem ze nie kazdy przepada za ryba..
tort.jpg
to z palma w tle :)
a tu taka miesna wersja ..pasta byla z szynki a druga z pasztetem
tort2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Tort kanapkowy smörgåstårta

Post #10 autor: Ela K. » 30 lis 2016, 13:49

Chyba na jakąś najbliższą okazję trzeba będzie zrobić . Już tak kusicie :)
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę

Wróć do „Na kolację”