Schab dojrzewający
- Tomek
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lis 2016, 20:51
Re: Schab dojrzewający
Panowie..., zwiększanie ciśnienia osmotycznego konserwowanego materiału prowadzi do wypływania wody z komórek mikroorganizmów, ich plazmolizy i śmierci; jakkolwiek metoda ta jest skuteczna dla wielu gatunków drobnoustrojów, znane są mikroorganizmy sololubne (halofilne), które dobrze czują się w środowisku o wysokim ciśnieniu osmotycznym i mogą w nim żyć oraz rozmnażać się. Znane metody to; solenie – dodanie dużej ilości soli (18%); w celu konserwacji soli się głównie mięso oraz ryby, oraz cukrzenie – działa podobnie jak sól, z tym że ludzki organizm lepiej radzi sobie z dużymi ilościami cukru niż soli; najczęściej cukrzy się owoce i ich przetwory; metoda popularna na Dalekim Wschodzie; typowa potrawa – rafute
Mam to Wam rozrysować na wiązaniach chemicznych ...?
... a poza tym
Mam to Wam rozrysować na wiązaniach chemicznych ...?
... a poza tym
Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 22:50 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Schab dojrzewający
Tak poproszę ale w funkcji mięsa ... i opisz z łaski swojej procesy zachodzące w mięsie ... szczególnie dotyczące fazy pierwszej ... będę zobowiązany.
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Tomek
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lis 2016, 20:51
Re: Schab dojrzewający
... to było pytanie retoryczne
PS.
Co to "funkcji mięsa"?
Masz na myśli białka rozumiem...?
PS.
Co to "funkcji mięsa"?
Masz na myśli białka rozumiem...?
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Schab dojrzewający
Przecież to proste ... jakie zmiany fizyko-chemiczne powoduje obtoczenie mięsa niczym nie zabezpieczonego wcześniej w cukrze na 12-24h .?
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Tomek
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lis 2016, 20:51
Re: Schab dojrzewający
Pewnie, że proste. Tym bardziej, że już wcześniej napisałem o ciśnieniu osmotycznym i wyjaśniłem co i jak. Dlaczego miałbym dalej analizować to zagadnienie? Przecież to nie forum chemiczne. Wyluzuj kolego, bo czuje, że niepotrzebnie się spinasz i drążysz temat, by bronić swojej zaczepnej tezy o rzekomo bezsensownym wykorzystywaniu cukru ...
Z mojej strony EOT, nie mam zamiaru wchodzić w bezsensowne konwersacje, tym bardziej, że mam wrażanie, że nie do końca zrozumiałeś co napisałem wyżej skoro nadal zadajesz to samo pytanie.
pozdrawiam i spokojnej nocy.
Z mojej strony EOT, nie mam zamiaru wchodzić w bezsensowne konwersacje, tym bardziej, że mam wrażanie, że nie do końca zrozumiałeś co napisałem wyżej skoro nadal zadajesz to samo pytanie.
pozdrawiam i spokojnej nocy.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Schab dojrzewający
Ja się kolego nie spinam ... wiem co to jest ciśmienie osmotyczne ... dlaczego miałbyś ? ... ano dlatego że pisząc dyrdymały odpowiadasz za to co ktokolwiek z nimi zrobi ...
Luzu Ci u mnie dosyć jak czytam FB-e czy blogowe patenty etc ... szlak mnie trafia jak czytam takie pierdzielenie o Chopinie ... bez konkretów ... i po to drążę temat żeby się dowiedzieć co Wami "cukrowcami" kieruje
Tapniete z GT-I9500
Luzu Ci u mnie dosyć jak czytam FB-e czy blogowe patenty etc ... szlak mnie trafia jak czytam takie pierdzielenie o Chopinie ... bez konkretów ... i po to drążę temat żeby się dowiedzieć co Wami "cukrowcami" kieruje
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Tomek
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lis 2016, 20:51
Re: Schab dojrzewający
Roger pisze:[...]pisząc dyrdymały odpowiadasz za to co ktokolwiek z nimi zrobi ... [...]
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Schab dojrzewający
Napisz mi kolego czy Ty jesteś Grekiem ... czy Greka udajesz ? ...
Pytanie jest to samo ... zmiany fizko-chemiczne w mięsie na skutek "cukrzenia" 12-24h ...
Wzrost ciśnienia osmotycznego w pierwszej fazie oo a dalej i więcej ?
Tapniete z GT-I9500
Pytanie jest to samo ... zmiany fizko-chemiczne w mięsie na skutek "cukrzenia" 12-24h ...
Wzrost ciśnienia osmotycznego w pierwszej fazie oo a dalej i więcej ?
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Schab dojrzewający
Tomek pisze:Mam to Wam rozrysować na wiązaniach chemicznych ...?
Byś musiał znowu poszukać w Wikipedi to raz a dwa jak coś się cytuje to się podaje zródło.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Konserwacja_żywności
- Tomek
- Posty: 8
- Rejestracja: 25 lis 2016, 20:51
Re: Schab dojrzewający
o! Google umiesz obsługiwać!
Zapytajcie Wikipedii, o co jej chodzi z tym cukrem, przecież Wy wiecie lepiej ...
Przez takich przemądrzałych "fachowców" odechciewa się na takie fora wchodzić.