UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Żelatyna w roli głównej i nie tylko

Post #1 autor: Krzysztof » 28 lis 2016, 8:13

Zakupiony surowiec:
-żołądki drobiowe 1kg
-groszek 1 puszka
-włoszczyzna młoda
-żelatyna
Żołądki peklowane 24h 20g/kg (50/50), następnie sparzone 20 minut w 80°. Miedzy czasie ugotowana włoszczyzna z czego pokrojona została marchewka. Z żołądków powykrawane twardsze części. Wszystko wymieszane i wsypane do osłonki barierowej. Z wywaru z warzyw przygotowujemy zalewę dodając trzykrotną ilość żelatyny jak w przepisie, doprawiamy octem, pieprzem i ewentualnie solą. Całość wyrobu sparzyłem jeszcze przez 30 minut w 80°. Następnie chłodzenie w zimnej wodzie i do lodówki.Wskazówki na przyszłość: peklowanie 36-48h, parzenie-gotowanie samych żołądków do zadowalającej miękkości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Awatar użytkownika
Electra
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #2 autor: Electra » 28 lis 2016, 18:54

A jak to podajesz kroisz na plastry? jakiej grubosci ?
mam mieszane uczucia do czegos takiego,
robilam kiedys z samych warzyw ale wszystko sie sypalo i rozpadalo .
kroilam w plastry ok 2 cm
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #3 autor: Krzysztof » 28 lis 2016, 18:57

Witam @Electra serwowane to było na kanapki. Krojone na krajalnicy grubość ok 0,5cm. Wiadomo część groszku potrafiła uciec.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Awatar użytkownika
tier
Posty: 515
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #4 autor: tier » 28 lis 2016, 19:14

Przy takich wyrobach trzeba dać dużo żelatyny do wywaru i będzie ok :)
Awatar użytkownika
Electra
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #5 autor: Electra » 28 lis 2016, 19:17

dziekuje :) ja kroilam nozem ,moze dlatego sie rozpadalo.
Ta Twoja roladka bardzo apetycznie wyglada
Dalam duzo zelatyny ,az nawet za duzo chyba :)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #6 autor: Krzysztof » 01 gru 2016, 12:10

@Electra tu viewtopic.php?f=96&t=264 wczorajsze wykonanie podobnego wyrobu. Krojone na krajalnicy, niektóre plastry poniżej 0,5cm :)
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Awatar użytkownika
Electra
Posty: 17
Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #7 autor: Electra » 01 gru 2016, 16:56

Swietnie wyglada ,napewno skozystam w przyszlosci z Twojego przepisu :)
Awatar użytkownika
gaciok
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2017, 11:23

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #8 autor: gaciok » 02 lut 2017, 18:56

Dobre :P a co gdyby zamiast żelatyny dać skórki wp gotowane miksowane :?:
Awatar użytkownika
tier
Posty: 515
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #9 autor: tier » 02 lut 2017, 19:39

To raczej wyrób nie będzie tak klarowny, wyjdzie coś w rodzaju salcesonu z warzywami, a tutaj chyba chodzi o klarowność ;)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 397
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Żołądki drobiowe w galarcie

Post #10 autor: Sla100 » 02 lut 2017, 20:13

Piekny przekroj piekne zdjecie piekny pomysl piekny przepis !!!!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

Wróć do „W osłonkach barierowych”