Strona 1 z 1

Boczek rolowany z szynkowaru, praski

: 28 lis 2016, 8:28
autor: Krzysztof
Boczek rozcinamy na grubość 1-1,5cm. Peklujemy na sucho 18g/kg przez 3dni.
Równocześnie peklujemy odpowiednią ilość np. łopatki, szynki, okrawków od formowania boczku 18g/kg.
Łopatkę bądź inne mięso mielimy na sitku 6mm(może również być 4mm)
Doprawiamy ulubionymi przyprawami u mnie pieprz czarny, majeranek czosnek, papryka. Boczek osuszamy ręcznikiem, można lekko potraktować tłuczkiem do kotletów ;) bądź wymasować. Zwijamy ściśle roladę, wkładamy do foli a następnie do szynkowaru.
Parzymy w wodzie 85st do uzyskania temp. wewnątrz wyrobu 72st.
Studzimy w wodzie a następnie wkładamy do lodówki na min 10h.
Smacznego