UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Sivon
Posty: 38
Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
Lokalizacja: Wrocław

Mielonka Tyrolska Spółdzielni KzG

Post #1 autor: Sivon » 28 lis 2016, 12:06

Mielonka KzG receptura na 25kg

Wp klasy I 5kg
Wp klasy II 20kg

Uzyskane z łopatki wp oraz boczku wp.

Mięso było peklowane dawką 18g/kg przez 24 godziny w warunkach chłodniczych.

Rozdrabnianie:

I klasa na sitku 6mm

II klasa na sitku 4mm


Wszystko razem wymieszane z dodatkiem rosołu 30% wagi mięsa. Doprawione pieprzem białym 2,5g/kg oraz przyprawą do tyrolskiej 3g/kg. Użyliśmy również mąki ziemniaczanej (superior), dodatek mąki ok 3% wsadu, dosypywanej w czasie mieszania.

My użyliśmy gotowej przyprawy do tyrolskiej ale można zastąpić ją swoją mieszanką przypraw

Rosół dodany do mielonki stanowił wywar z wolnego gotowania 2szt golonek niepeklowanych oraz 1kg szynki wp peklowanej. Po wyjęciu mięsa, wywar został zredukowany oraz wystudzony. Taki aromatyczny rosół został dodany do mielonki zamiast wody.

Mielonka została wykonana w osłonkach barierowych.

Parzenie:

Parzenie batonów zaczęto od momentu gdy woda miała temperaturę 60 stopni, pierwszy etap parzenia odbywał się w temperaturze nie przekraczającej 65 stopni, następnie stopniowo zwiększaliśmy temperaturę wody uważając aby nie przekroczyła 72 stopni. Batony parzyliśmy do uzyskania 67 stopni wewnątrz wyrobu. Następnie chłodzenie zimną wodą, wystudzone batony na noc do chłodni.

mielonka.jpg


Smacznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Mielonka Tyrolska Spółdzielni KzG

Post #2 autor: Krzysztof » 30 lis 2016, 12:36

Jakie przyprawy i w jakich ilościach polecasz aby uzyskać smak zbliżony do oryginału?
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Awatar użytkownika
arkawroc
Posty: 20
Rejestracja: 08 lis 2016, 21:14
Lokalizacja: wrocław

Re: Mielonka Tyrolska Spółdzielni KzG

Post #3 autor: arkawroc » 30 lis 2016, 21:34

spróbuj tak jak my z przyprawa do tyrolskiej 3g/kg reszta bez zmian-wychodzi w smaku jak oryginał

Wróć do „W osłonkach barierowych”