UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Polędwica w ziołach

Post #1 autor: Anuś » 28 lis 2016, 19:34

Polędwica o masie 1,2 -1,5 kg peklowana na sucho w proporcjach 50/50 sól i czyli 8 g soli i tyle samo peklosoli na kg mięsa na 36 godzin w lodówce. Potrzebne będzie 2 litry mleka o zawartości tłuszczu 3,2%.
Przyprawy do mleka:
2 łyżki suszonego rozmarynu
3-4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca roztłuczonego
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki majeranku
2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki musztardy francuskiej
Mleko wlewamy do garnka o grubym dnie. Zagotowujemy, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy i wkładamy polędwicę zapeklowaną na sucho, przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą, a następnie podsmażoną przez kilka minut na dwóch łyżkach klarowanego masła. Parzenie trwa około 45 minut. Mleko co pewien czas należy mieszać. temperatura parzenia w granicach 65-70 stopni. Po wyjęciu z mleka i lekkim przestudzeniu obtoczyłam wyrób majerankiem.
P1030867.JPG
P1030868.JPG

P1030875.JPG
P1030884.JPG

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Polędwica w ziołach

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 28 lis 2016, 19:50

Robiłem z podpowiedzi Anuś. Wyszło przepysznie. Dzieciaki się zajadały. My zresztą też :)
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 197
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Polędwica w ziołach

Post #3 autor: Piotruś pan » 14 paź 2017, 9:31

Fajny sposób na polędwicę, tylko czy temp. parzenia nie za wysoka?
Polędwica wygląda na "suchawą".
Proponuję parzyć do temp. 60st, no góra 62st.

Wróć do „Pozostałe wyroby parzone”