Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Przygotowanie mieszanki do peklowania:
Peklosól
Przyprawy, których użyłem:
- czosnek granulowany
- gorczyca biała
- pieprz czarny mielony
- kolendra
- rozmaryn
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
Można dodać oczywiście przyprawy według własnych upodobań.
Przyprawy rozgniatamy w moździerzu (niezbyt mocno). Łączymy z paklosolą. Przesypujemy do słoika. Odstawiamy na kilka dni. Mamy gotową mieszankę do peklowania na sucho.
Do peklowania stosuję 18-20 g/kg mieszanki. Ale my lubimy nie za słone. Można dopasować to według własnych smaków. Przy peklowaniu schabów, szynek, karkówki stosuję dodatkowo nastrzyk z solanki o proporcjach 80g soli/1 litr wody.
Peklosól
Przyprawy, których użyłem:
- czosnek granulowany
- gorczyca biała
- pieprz czarny mielony
- kolendra
- rozmaryn
- liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
Można dodać oczywiście przyprawy według własnych upodobań.
Przyprawy rozgniatamy w moździerzu (niezbyt mocno). Łączymy z paklosolą. Przesypujemy do słoika. Odstawiamy na kilka dni. Mamy gotową mieszankę do peklowania na sucho.
Do peklowania stosuję 18-20 g/kg mieszanki. Ale my lubimy nie za słone. Można dopasować to według własnych smaków. Przy peklowaniu schabów, szynek, karkówki stosuję dodatkowo nastrzyk z solanki o proporcjach 80g soli/1 litr wody.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Peklowanie boczku - peklowanie na sucho - 23-25g peklosoli na kg surowca - 48godzin -4-5stopni. Opłukać, osuszyć, wędzić, podpiec, wystudzić, spożywać....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Rozpoznaję w tych wędzonkach rękę mistrza Piotra
- EL GREGOR
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
jeszcze dodaję do spisu kolegi,paprykę słodką i ostrą,kminek,majeranek,sól kamienna 70% peklosól 30% (dzisiaj robione)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Jak zwykle piękna aranżacja, ten płyn w karafce to "Duch Puszczy"?
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Grześ ze swoimi zdjęciami się pojawił i poprzeczka wyyyyyyysooookoooo w górę
Grzesiu smakowite wyroby i piękne zdjęcia
Grzesiu smakowite wyroby i piękne zdjęcia
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
no trzeba się przyłożyć bardzo Chociaż ciężko będzie dorównać Piękne foty
- asia50
- Posty: 13
- Rejestracja: 01 gru 2016, 18:18
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
to ja jeżeli można poproszę o zdjęcie w przekroju
- EL GREGOR
- Posty: 16
- Rejestracja: 30 lis 2016, 13:48
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pis67
- Posty: 44
- Rejestracja: 08 lis 2016, 21:42
- Lokalizacja: NML
Re: Peklowanie na sucho - mieszanka przypraw
Grzesiu mięcho fajne, ale te rzodkiewki? Z ogródka?