Strona 2 z 2

Re: Paprykarz

: 05 kwie 2019, 12:58
autor: kik
Witam
Czy wykorzystując szprotki odzielacie kregoslupy, glowy i pletwy? Pytam dlatego, bo według mnie będa one zawsze "chrzescily", nie da sie ich tak przemielić, żeby nie było ich czuc na jezyku( przynajmniej ja nie potrafię, mimo mielenia w maszynce o drobnych oczkach i blendowania).
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące ryżu używanego do paprykarza.Po jakimś czasie w słoiczkach ryż staje się taki "odębiały".Czy jest jakiś rodzaj ryżu, który nie daje takiego efektu?Być może sposobem na unikniecie tych efektów była by sterylizacja , niestety nie mam takich możliwości , pozostaje mi tylko pasteryzacja w słoikach.
Pozdrawiam

Re: Paprykarz

: 06 kwie 2019, 19:32
autor: tier
Użyj ryżu parboiled.

Re: Paprykarz

: 06 kwie 2019, 20:28
autor: kik
Dziekuję za rade z ryżem a co z "chrzęszczacymi" szprotkami?Jak je zmiekczyc?
Pozdrawiam

Re: Paprykarz

: 06 kwie 2019, 21:26
autor: tier
Zamienić na inną rybę wędzoną np. makrela, łosoś a jak już koniecznie chcesz dać szporty to bym to przepuścił dwa razy na sitku 2mm. ;)