Dom wiejski smaków wszelakich
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Dom wiejski smaków wszelakich
Może zacznę od tego z czego moje wyroby pochodzą czyli nowe małe stadko
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- rykocz
- Posty: 50
- Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
- Lokalizacja: Poznań-niedaleko
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Takiemu to dobrze, cztery blondyny na jednego ehhhh
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
hehehehe..tu są 3 osobniki męski i jedna blondi wszystkie z jednego miotu ,
- rykocz
- Posty: 50
- Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
- Lokalizacja: Poznań-niedaleko
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Hy hy , pod kręciołki im nie zaglądałem a świnia to rodzaj żeński i tak sie utarło, jednak z drugiej strony, wieprzek to mencizna nie?
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Może być i mecizna ale kazdrgo dnia wiem czym je karmie , nikt mi paszy .antybiotyków czy innego smietnika do koryta nie wrzuci . Poza tym mam zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią rolników mięsa i wędlin wiec samo z siebie muszę mieć z czego to wytwarzać .
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Nic tylko pozazdrościć i takiego stadka i takich możliwości... nie jeden z nas dały "pół królestwa i rękę księżniczki" za takie możliwości....
Kibicuję i czekam na zdjęcia z okresu dorastania stadka
Z Dymnym pozdrowieniem....
Kibicuję i czekam na zdjęcia z okresu dorastania stadka
Z Dymnym pozdrowieniem....
Niech Dym będzie z Tobą.....
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Jest taki temat . Chcę zrobić kiełbasę z całym zielonym pieprzem znaczy ziarenka . polecili mi aby przed dołożeniem do farszu gotować je w wodzie aby namiękły i wraz z tą wodą dodać ,tylko załóżmy że mam przepis w którym jest 2g pieprzu czarnego i czy zastępować go w całości tym pieprzem zielonym czy jakoś to podzielić ..??
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Najlepiej użyć marynowanego, ale robiłem podobnie gdy takiego nie miałem chwilę gotowałem w osolonej wodzie. Jak już chcesz dodawać to raczej tylko zielony, bo ma "specyficzny" aromat który bardzo lubię
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Bułka pszenna .
Nie wiem czy jesteście zainteresowani ale od jakiegoś czasu piekę taką bułkę pod mojego Młodego .
mąka pszenna typ 750 250g ( ta ma więcej białka co daje elastyczność )
mąka pszenna typ 500 250g
zakwas żytni 25g
drożdże świeże
sól 8g
woda 325g
cukier 5g
oliwa 20g dodana na końcu mieszania składników
Faza I
wykonanie podmłodu
mąka 100g ( u mnie typ 750 )
zakwas żytni 25g
drożdże 8g
woda 325 g
cukier 5g
dobrze mieszamy i odstawiamy do namnożenia na 2-3 h .
Faza II
do podmłodu dosypujemy
400 g pozostałej mąki
sól 8g
i mieszamy , ja mieszam w mikserze hakowym około 12 minut i po tym czasie dodaję olej 20g , i mieszam aż do wchłonięcia .
Pozostawiam w misce na około 30minut aby podwoiło objętość , później lekko odgazuję i zostawiam na kolejne 20 minut . Wykładam na stół , dzielę na 2 części z których formuję wałki jak na bułkę wrocławską , posypuję mąką , przykrywam i zostawiam do dojrzewania na 40 do 60 minut .
Wałki dzielę nożem na dowolnej wielkości części i przenoszę delikatnie na blachę wysypaną mąką ( staram się nie uszkodzić wyrośniętego ciasta )
Piekarnik nagrzewam do 210 st C , zaparowuję spryskiwaczem , wkładam bułki i piekę 20 minut , na 5 minut przed końcem można raz jeszcze prysąć wodą ..wykładam , studzę i zjadamy
Bułka jest pulchna , o lekkim smaku zakwasu , i chrupiąca . Można wierzch posmarować kleikiem żytnim i posypać ziarnami ..
Nie wiem czy jesteście zainteresowani ale od jakiegoś czasu piekę taką bułkę pod mojego Młodego .
mąka pszenna typ 750 250g ( ta ma więcej białka co daje elastyczność )
mąka pszenna typ 500 250g
zakwas żytni 25g
drożdże świeże
sól 8g
woda 325g
cukier 5g
oliwa 20g dodana na końcu mieszania składników
Faza I
wykonanie podmłodu
mąka 100g ( u mnie typ 750 )
zakwas żytni 25g
drożdże 8g
woda 325 g
cukier 5g
dobrze mieszamy i odstawiamy do namnożenia na 2-3 h .
Faza II
do podmłodu dosypujemy
400 g pozostałej mąki
sól 8g
i mieszamy , ja mieszam w mikserze hakowym około 12 minut i po tym czasie dodaję olej 20g , i mieszam aż do wchłonięcia .
Pozostawiam w misce na około 30minut aby podwoiło objętość , później lekko odgazuję i zostawiam na kolejne 20 minut . Wykładam na stół , dzielę na 2 części z których formuję wałki jak na bułkę wrocławską , posypuję mąką , przykrywam i zostawiam do dojrzewania na 40 do 60 minut .
Wałki dzielę nożem na dowolnej wielkości części i przenoszę delikatnie na blachę wysypaną mąką ( staram się nie uszkodzić wyrośniętego ciasta )
Piekarnik nagrzewam do 210 st C , zaparowuję spryskiwaczem , wkładam bułki i piekę 20 minut , na 5 minut przed końcem można raz jeszcze prysąć wodą ..wykładam , studzę i zjadamy
Bułka jest pulchna , o lekkim smaku zakwasu , i chrupiąca . Można wierzch posmarować kleikiem żytnim i posypać ziarnami ..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- DUCH
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 gru 2016, 13:51
- Lokalizacja: Opoczno k/ Buczku
Re: Dom wiejski smaków wszelakich
Po rozbiorze i klasyfikacji 2 dzików z obgotowania kości , tłuszczy , elementów nieklasyfikowanych ,po dodaniu podgardla powstał dziki pasztet
w ilości 10kg
w ilości 10kg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.