UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Mielonka "prosiaczkowa"

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 24 sty 2017, 12:27

Składniki:

- łopatka - 1/3
- karkówka - 1/3
- boczek - 1/3 (ilość w zależności od pojemności szynkowaru lub praski)

- peklosól - 18g/kg
- pieprz czarny mielony - 2 g/kg
- kolendra mielona - 1,5 g/kg
- oregano - 1 g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5 g/1kg
- suszone pomidory z czosnkiem (kamis) - 7 g/kg
- czosnek świeży - 5 g/kg
- woda - 150 ml

Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę około 4x4 cm. Zasypujemy peklosolą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie mielimy mięso na sitku 8. Dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na 3-4h. Następnie napełniamy osłonki ściśle je wypełniając (ja użyłem osłonek w kształcie prosiaczków). Możemy też użyć szynkowaru lub praski. Odstawiamy do lodówki na 12h.
DSC_1487.JPG


Po tym czasie przystępujemy do parzenia. Parzenie w temperaturze 70-75 stopni do uzyskania w środku temperatury 68 stopni.

DSC_1505.JPG


Po osiągnięciu temperatury 68 stopni chłodzimy praskę. Odstawiamy do lodówki na 12h.

DSC_1510.JPG
IMG_4760.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ksenia58
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2017, 19:08

Re: Mielonka "prosiaczkowa"

Post #2 autor: Ksenia58 » 07 mar 2017, 19:19

Super mielonka :o .. Właśnie taka dziś chce zrobić i wdepnęłam tutaj aby zerknąć jakie potrzebne są składniki :D

Wróć do „Z szynkowara i praski”