UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 108
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Chałka

Post #1 autor: Kamil_1 » 22 lut 2017, 23:39

Przepis... 8-)

Ciasto:

450 g mąki pszennej (ja dosypywałem również przy wyrabianiu... troszkę )
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych
1 jajko
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
60g mąki pszennej
30g masła
40-50 g cukru

Do posmarowania:
jajko roztrzepane

Ze świeżymi drożdżami:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżeczką cukru. Zostawiamy na 15-20 min. w ciepłym miejscu przykryty ściereczką. Zaczyn powinien być aktywny tzn. powinny być na nim bąbelki powietrza.

Resztę mąki przesiewamy, dodajemy pozostały cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz zaczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Z suchymi drożdżami:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.


Formujemy kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ). Po wyrośnięciu ponownie lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 min. do napuszenia. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i wyrabiamy, aż powstaną grudki. Napuszoną chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz obficie posypujemy kruszonką, szczególnie wierzch. Wkładamy na 20-30 min. (zależy od piekarnika - u mnie wystarczyło 23min) do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy, aż skórka będzie mocno brązowa.

... i dwie foty... :D 8-)
1Chałka vol.1.jpg

1Chałka vol.1.1.jpg


Smacznego 8-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Chałka

Post #2 autor: Grzegorz Z. » 22 lut 2017, 23:43

No i znowu zadanie :)
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 282
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chałka

Post #3 autor: Andym » 23 lut 2017, 15:57

Do tego smalec domowy z skwarkami, jabłuszkiem i majerankiem... Rozkosz...
Nie jadam pieczywa, ale dałbym się skusić.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 282
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chałka

Post #4 autor: Andym » 24 lut 2017, 8:43

Może Wam się wydawać, że post powyżej ma charakter prześmiewczy, żartobliwy. Nie jest tak, bo naprawdę, jedną z moich ulubionych kanapek była, jest i będzie chałka z smalcem ( pod warunkiem, że domowym). Oczywiście smaczna jest klasyka, z masłem, miodem i ciepłym mlekiem, ale powiadam, spróbujcie czegoś innego. Kuchnia fusion w wydaniu domowym. Polecam. :)
Awatar użytkownika
Kamil_1
Posty: 108
Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03

Re: Chałka

Post #5 autor: Kamil_1 » 24 lut 2017, 9:05

Andrzejku... A kto tu się śmieje :) Każda "wariacja" jest do spróbowania... ;)
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Chałka

Post #6 autor: Ela K. » 24 lut 2017, 13:12

Andrzejku wprost przeciwnie , jak przeczytałam Twojego posta to się rozmarzyłam :D Taki domowy smalczyk jest pycha :D
"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Re: Chałka

Post #7 autor: Piotruś pan » 25 lut 2017, 15:43

A spróbujcie zrobić chałkę wytrawną, w tym przypadku nadziana kiełbaskami pieprzowymi - też smaczna :D
pączki 209.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Pozostałe wypieki”