UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 26 lut 2017, 13:23

Składniki:

- polędwica
- peklosól 25 g / 1 kg
- cukier – 2g / 1 kg
- kolendra cała
- czosnek świeży
- bazylia suszona
- kultury bakterii


Przygotowanie:
Z polędwicy odkrawamy mizdrę i warkocz. Wycinamy błony. Mieszamy peklosól z cukrem i dokładnie nacieramy mięso. Nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i wkładamy do szklanego naczynia. Przez 7 dni trzymamy w lodówce. Codziennie odwracamy mięso i masujemy. Nie odlewamy soków (mięso je w procesie peklowania wchłonie). Po 7 dniach nacieramy mięso przyprawami. Dajemy je według uznania, w zależności co lubimy. Ja użyłem przypraw podanych wyżej. Dodatkowo posmarowałem mięso kulturami bakterii. Tak przygotowane mięso wkładamy w pończochę lub specjalną siatkę. Wieszamy w pończosze w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Po tym czasie przenosimy mięso do miejsca, w którym mamy temperaturę 10-12 stopni i dużą wilgotność. Możemy je powiesić w kartonie, a na spód włożyć miskę z wodą. Po 30 dniach polędwica jest gotowa.

IMG_4830.JPG
IMG_4849.JPG
IMG_4875.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 337
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

Post #2 autor: Andym » 26 lut 2017, 15:55

Wygląda smacznie, a te dwaj mętni bohaterowie drugiego planu, to co to ?
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

Post #3 autor: Grzegorz Z. » 26 lut 2017, 16:19

Cytrynówka ;)
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 337
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

Post #4 autor: Andym » 27 lut 2017, 11:14

Hmmm.
Awatar użytkownika
Julian
Posty: 4
Rejestracja: 10 mar 2019, 18:16
Lokalizacja: Wesoła

Re: Polędwica dojrzewająca Grzegorza Z.

Post #5 autor: Julian » 10 mar 2019, 18:23

Jakie były użyte kultury bakteryjne i gdzie kupione ?

Wróć do „Wędliny dojrzewające”