UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Przepisy na słoninę

Post #1 autor: Gonzo » 08 mar 2017, 17:16

PRZEPISY POCHODZĄ Z INTERNETU.KTOŚ KIEDYŚ JE ZEBRAŁ W JEDEN PLIK I UDOSTĘPNIŁ.JEDNE SĄ BARDZIEJ, INNE MNIEJ PROFESJONALNE. PRZEPISY ZOSTAŁY PODANE ŻEBYŚCIE MIELI OGÓLNY ZARYS CO I JAK.W RAZIE JAKIEJKOLWIEK WĄTPLIWOŚCI ZAPRASZAMY DO DYSKUSJI.

NIE CHCĄC INGEROWAĆ W PRZEPISY, JEDYNIE ZAZNACZYŁEM (na czerwono) PRZYPRAWY, KTÓRE SĄ ZBĘDNE.

PRZEPISY NA SŁONINĘ

Spis treści
Słonina po ukraińsku (imitacja wędzonej)
Słonina solona
Słonina na surowo
Słonina wędzona
Słonina paprykowana
Słonina wojskowa
Słonina konserwowa I
Słonina konserwowa II
Słonina z cebulką mrożona


PORADY
 świeżą słoninę, owiniętą najlepiej w papier przechowywać w lodówce 2-3 dni,
 świeżą słoninę natrzeć solą zmiękczającą mięso,
 słoninę stopioną można przechowywać w lodówce lub ciemnym zimnym pomieszczeniu do 6 miesięcy,
 przed topieniem słoninę należy oczyścić, dokładnie oskrobując (usunąć przekrwawienia, odkroić skórkę),
 słoninę pokroić w drobną kostkę i zemleć w maszynce,
 przy włożeniu do garnka podlać wodą i ogrzewać na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż skwarki nabiorą złotego koloru (trzeba uważać by skwarek nie przypalić!),
 skwarki pozostałe po wytopieniu słoniny przełożyć do naczynia i zalać tłuszczem. Można przechowywać w lodówce do kilku tygodni wykorzystując do kraszenia potraw lub wypieku kruchych ciastek,
 słoninę należy bardzo ciasno upychać do słoików,
 słoninę należy dwukrotnie pasteryzować.


Słonina po ukraińsku (imitacja wędzonej)
Składniki:
• 0,25 dag dorsza surowego,
• 0,5 czystej wódki gatunkowej ostatecznie zwykłej,
• 0,7 kg słoniny grubej na 5-6 cm, może być ewentualnie 2 - 3 cm a wtedy należy ją podwójnie złożyć,
• dwie łyżeczki pieprzu białego (ostatecznie może być czarny),
• jedna łyżeczka pieprzu czerwonego,
• mała ostra papryczka ewentualnie chilli,
• sól gruba kamienna,
• dwie - cztery główki czosnku (jak kto lubi),
• łupiny z jednej - dwóch cebul.
Sposób przygotowania:(najlepiej rozpocząć wieczorem)
1. Dorsza dajesz kotu niech się nie pęta po kuchni i idzie won.
2. Nalewasz setkę wódki, przykrawasz słoninkę tak, by pasowała do gara.
3. Wypijasz setkę, by nie mieć problemu ze ścisłym dawkowaniem soli.
4. Solisz obficie słoninkę.
5. Nacierasz dokładnie i równomiernie słoninę przeciśniętym czosnkiem z praski lub drobno pokrojonym nożem.
6. Zawijasz ścisło w pergamin (rękaw piekarniczy) i chowasz do lodówki na około 3-5 dni. Wypijasz drugą setkę wódki. W zasadzie nie masz nic więcej dziś do roboty, wiec pora się zamartwić czy pozostałe 3 setki wystarczą na resztę wieczoru.
7. Po pięciu dniach gotujesz wodę w naczyniu, w takiej ilości by słonina była w nim równomiernie zanurzona,
8. Wkładasz na wrzątek pieprz ziarnisty, pieprz czerwony, można odrobinę małej ostrej papryczki (chilli) gotujesz 10-15 minut.
9. Wrzucasz łupiny cebuli.
10. Wkładasz słoninę nie otrzepując jej z soli. Trzymasz we wrzącej wodzie 10- 15 minut ( w zależności do grubości słoniny).
11. Wyjmujesz, studzisz, zawijasz ponownie w pergamin, chowasz do zamrażalnika na tydzień.
12. Planujesz termin zaproszenia kolegów na planowaną degustację oraz ilość wódki.
13. Po tygodniu rozmrażasz. Słonina powinna być konsystencji lekko jakby zaparowana, koloru brązowego (imitacja wędzenia i tak to należy wmawiać kolegom) po wierzchu z wyczuwalnym zapachem czosnku. Powinna dać się łatwo rozsmarowywać.
14. Wkładasz słoninę do słoika mocno ubijasz i zamykasz go.
15. Pasteryzujesz w 95- 1000C przez okres 90 min (po 2 dniach można powtórzyć dla pewności jeszcze raz przez 60 minut).
16. Kupujesz wódkę
17. Zapraszasz kolegów.


Słonina solona
Składniki:
• około 1 kg dużych kawałków słoniny,
• sól,
• pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Kawałki słoniny natrzeć wyprażoną solą i pieprzem.
2. Na dno naczynia nasypać gruboziarnistej soli.
3. Ułożyć skórą od spody w płaskim naczyniu.
4. Drugą warstwę słoniny położyć na pierwszą – skórą do wierzchu, trzecią warstwę skórą od spodu itd.
5. Ostatnią warstwę słoniny przykryć czystą deseczką, talerzem itp. - i obciążyć.
6. Przechowywać przez 14 dni.
7. Co 2- 3 dni przekładać w tym czasie spodnią warstwę na wierzch i odwrotnie.
8. Po dwóch tygodniach powiesić słoninę i suszyć 2 dni na powietrzu lub w przewiewnym miejscu.


Słonina na surowo
Składniki:
• 1 kg świeżej słoniny,
• kilka ziarenek pieprzu czarnego,
• liść laurowy,
• 2 ząbki czosnku,
• ewentualnie inne przyprawy, kto co lubi.
Sposób przygotowania:
1. Słoninę pokroić na takie kawałki, aby dały się włożyć do słoików.
2. Do słoika włożyć przyprawy.
3. Kawałki słoniny zaparzyć, wkładając na 15 sekund do wrzącej wody, a następnie włożyć bezpośrednio do słoików.
4. Zamknięte słoiki pasteryzować we wrzącej wodzie przez 110 minut, po czym schłodzić.
5. Po dwóch dniach powtórnie pasteryzować we wrzącej wodzie przez 70 minut a następnie schłodzić.


Słonina wędzona
Sposoby wędzenia:
wędzenie zimne - 3 godziny dziennie przez 7 do 10 dni ( zimny dym, ognisko ledwo się tli). Ognisko wygasić mięso pozostawić w wędzarni.
wędzenie ciepłe - dym ciepły przez około 20-30 godzin.
wędzenie gorące - dym gorący wędzenie do 7 godzin.
Składniki:
• 1,5-2kg słoniny najlepiej grubej,
• 2-4 ząbki czosnku,
• sól,
• liście laurowe,
• pieprz czarny w ziarenkach,
• ziele angielskie ziarenkach,
• 1 łyżeczka mielonej papryki.
Sposób przygotowania:
1. Robimy zalewę solankową tak, aby nie tonęło w niej jajko.
2. Wkładamy kilkanaście liści laurowych ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
3. Do zalewy władamy słoninę pokrojoną w paski o szerokości 5 - 10cm.
4. Przyciskamy, aby nie wynurzała się z solanki.
5. Po około 2 tygodniach wyciągamy z zalewy, płukamy w zimnej bieżącej wodzie.
6. Suszymy około 4-6 godzin.
7. Nacieramy czosnkiem obsypujemy grubo papryką.
8. Wędzimy 3 - 5 dni w zimnym dymie.


Słonina paprykowana
Składniki:
• 1kg uwędzonej słoniny,
• sproszkowana papryka słodka lub ostra,
• chilli.
Sposób przygotowania:
1. Słoninę natrzeć sproszkowaną papryką lub przyprawą chilli (przyprawę można wymieszać z papryką) tak aby przylegała.
2. .Przechowywać z zimnym miejscu.
3. Spożywać na surowo.


Słonina wojskowa
Składniki:
• 1 kg słoniny w płatach o grubości od 1 do 1,5cm,
• mała cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 łyżeczka soli,
• pieprz do smaku,
• szczypta majeranku.
Sposób przygotowania:
1. Małą cebulę i kawałek słoniny przepuścić przez maszynkę.
2. Do zmielonej cebuli i słoniny dodać zmiażdżony czosnek, sól pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować rozłożone płaty słoniny.
3. Wszystkie płaty zwinąć w rulon i włożyć do słoika, mocno ubijając np. tłuczkiem do ziemniaków i wyrównując.
4. Po zapełnieniu słoika po wierzchu posolić.
5. Słoik zakręcić i pasteryzować prze 3,5 godziny w temperaturze 100° C.


Słonina konserwowa I
Składniki:
• 1,5 kg słoniny bez skóry,
• 3 dkg soli grubej kamiennej,
płaska łyżeczka soli zmiękczającej mięso (np. Kamis),
• cztery ząbki drobno posiekanego lub przeciśniętego na prasce,
• 1 mała posiekana cebula (nie należy dawać więcej bo słonina będzie za słodka),
• płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
• płaska łyżeczka majeranku,
• zmielony pieprz czarny, ziele angielskie (
Sposób przygotowania:
1. Słoninę pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 – 2 cm.
2. Wymieszać bardzo dokładnie z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
3. Po tym czasie włożyć do słoików.
4. Ubić np. drewnianym tłuczkiem do ziemniaków.
5. Pasteryzować 3 godziny w temperaturze 90-95° C.
6. Można powtórzyć dla pewności pasteryzację przez okres 1 godziny następnego dnia.


Słonina konserwowa II
Składniki:
• 1,5 – 2 kg słoniny,
• zalewa solankowa (woda + sól) tj. jak jajko nie będzie chciało tonąć,
płaska łyżeczka soli zmiękczającej mięso (np. Kamis),
• 2duże cebule,
• czosnek,
• Vegeta lub inna,
• przyprawa do mięsa mielonego.
Sposób przygotowania:
1. Pokroić w dość grubą kostkę słoninę - około 5 x 5cm.
2. Na dno garnka ułożyć pokrojoną w plastry cebulę.
3. Włożyć pokrojoną słoninę.
4. Wlać zalewę.
5. Gotować na wolnym ogniu około 0,5 - 1 godziny.
6. Odstawić na 12 godzin.
7. Osuszyć słoninę,
8. Naszpikować czosnkiem.
9. Każdy kawałek słoniny obtoczyć w przyprawach.
10. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 48 godziny.
11. Po tym czasie włożyć do słoików.
12. Ubić np. drewnianym tłuczkiem do ziemniaków.
13. Pasteryzować 2 godziny w temperaturze 90-95° C.


Słonina z cebulką mrożona
Składniki:
• 1 litr wody,
• 1szklanka soli,
• dowolna ilość słoniny,
• 4 duże cebule,
• 4 ząbki czosnku,
• przyprawa do mięsa mielonego.
Sposób przygotowania:
1. Na dno garnka ułożyć pokrojoną w plastry cebulę.
2. Na cebulę położyć pokrojoną w dość grubą kostkę (5x10cm).
3. Wlać zalewę.
4. Gotować 30minut.
5. Odstawić na 12godzin.
6. Po upływie tego czasu wyjąć słoninę z zalewy osuszyć ręcznikiem papierowym i gęsto naszpikować czosnkiem.
7. Każdą kostkę grubo obtoczyć przyprawą, owinąć w folię aluminiową - zamrozić.
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Przepisy na słoninę

Post #2 autor: Kruszynka » 09 mar 2017, 8:42

Brakuje przepisu na słoninę marynowaną . :D
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Przepisy na słoninę

Post #3 autor: Gonzo » 09 mar 2017, 10:41

Kruszynka pisze:Brakuje przepisu na słoninę marynowaną . :D


Tak było w oryginalnym zbiorze.Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usupełniać przepisy ;)
Np. na "RUSKIE SAŁO"

Składniki:
- Kilka pasków GRUBEJ słoniny leciuteńko poprzerastanej. Może też to być tłusty boczek , ale z cienką skórą. Słonina co najmniej na trzy palce. Czyli tak plus, minus 5 cm.Slonina ma być bez krwistych plam w środku i musi być bielutka i bardzo miękka. Paski 15cmx5cm.x5cm.Uwaga- ma mieć cienką skórę.


Przyprawy:
- gruba sól kamienna(bez jodu)
- (opcjonalne)czosnek(pokrojony w cienkie słupki), majeranek, kminek, pieprz, pokruszone listki laurowe
pojemnik,do którego całość się zmieści, najlepiej kamionka, mielona papryka słodka.

No to do dzieła!
Słoninę ze skórą(ale skóra musi być cienka!!!) o grubości słoniny co najmniej 5ciu cm(tak, tak!!!) kroimy na paski 15cm x 5cm. x 5 cm. Robimy w niej nacięcia, w które wciskamy słupki czosnku.Dokładnie wcieramy w nią sól.Długo i mocno.Obsypujemy pokruszonymi w moździerzu przyprawami.Wkładamy ciasno do pojemnika. Może być nawet plastikowy, ale wtedy z atestem do tłuszczu.Najlepiej kamionka lub szkło. Zasypujemy, wypełniając wszelkie szczeliny- solą.Na wierzchu i pod spodem ma być gruba warstwa soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej do lodówki. Po ok 48 godz. oczyszczamy z wilgotnej już soli(sól wyciągnęła wilgoć ze słoniny) i ponownie zasypujemy świeżą solą. Ma tak stać ok 4 dni do nawet tygodnia. To zależy od wilgotności słoniny.Jeśli sól dalej jest mokra- należy ją wymienić. Kiedy widzimy, że kawałki nie wydzielają już soku do soli- oczyszczamy z soli i przypraw, oskrobujemy. Obsypujemy papryką ze wszystkich stron.Zawijamy w pergamin lub płótno i gotowe. Można je tak przechowywać w lodówce ok 2 tygodni do miesiąca i dłużej :)

http://wielkiezarcie.com/przepisy/ruski ... y-30105628
Awatar użytkownika
Kruszynka
Posty: 197
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
Lokalizacja: Wejherowo

Re: Przepisy na słoninę

Post #4 autor: Kruszynka » 09 mar 2017, 12:53

Słonina marynowana

Kawałek słoniny wstępnie solonej, dopasowany do naczynia.
P1010015 (1).JPG

W tym wypadku to jest ta cieńsza :D
Zalewa.
Cebula pokrajana w piórka /w tym przypadku 1,5 cebuli, ilość zależy od wielkości kawałka słoniny /
Strąk suszonej ostrej papryczki.
Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu /może być i kolorowy / i ziela angielskiego
Kilkanaście ziaren jałowca /jak ktoś lubi /
Łyżeczka kolendry i gorczycy
Dwa duże ząbki czosnku wraz z łupiną , zmiażdżone nożem
Kilka płatków suszonego czosnku /opcjonalnie/
Łyżeczka cukru
1/2 szklanki octu
2 szklanki wody, czyli zalewa 1:4
Ocet, wodę i pozostałe składniki gotujemy 10 min.
P1010016 (1).JPG

Słoninę układamy w naczyniu i zalewamy gorącą zalewą .
P1010018.JPG

Przykrywamy pokrywką i zapominamy na dwa tygodnie./ To jest minimum /
P1010019.JPG


Ponieważ przy poprzednich konsumpcjach koledzy narzekali na "trupi kolor" takiej słoninki, tym razem dodałem do wywaru nieco łusek z cebuli by zalewa była lekko brunatna :D.Zobaczymy jak wyjdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"

Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie :dance:

Wróć do „Zbiór róznych przepisów”