UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 291
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Opieńki marynowane

Post #1 autor: Grzegorz Z. » 10 lis 2016, 19:27

Składniki:

- opieńki
- cebula

Zalewa:

- 3,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki cukru
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gorczyca

Wykonanie:
Opieńki czyścimy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę octu i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i odcedzamy. przygotowujemy zalewę: 3,5 szklanki wody, szklanka octu, 1 łyżka soli. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka (ilość w zależności od upodobań). Zagotowujemy. Dodajemy opieńki i gotujemy 15 minut. Do słoików dodajemy 1 liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, 5-6 kulek pieprzu, i łyżeczkę gorczycy. Gotujące opieńki wraz z zalewą przekładamy do słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do wystygnięcia.

IMG_4437.JPG
IMG_4440.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Grzyby i owoce leśne”