UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Sadło dojrzewające z papryką i czosnkiem

Post #1 autor: lesniak » 16 maja 2017, 13:32

Sadło dojrzewające.
Sadło wieprzowe
Sól 30 - 40 g / 1 kg sadła
Wędzona słodka papryka ilość według uznania (może być ostra)
4 - 5 ząbków czosnku.
Wykonanie:
Sadło rozkładamy zdejmujemy błonę, czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę.
W sadło wcieramy z obu stron sól, a na jednej stronie posypujemy papryka i czosnkiem.
Zwijamy jak roladę dość ściśle i zawijamy w folię spożywczą na 2 dni po tym czasie rozwijamy i zawijamy w szary papier pergaminowy. Wkładamy do lodówki na min. 14 dni.
Następnie delektujemy się delikatnym pachnącym sadełkiem na chlebku z ogórkiem.
Sadło można wędzić jak słoninę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 335
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sadło dojrzewające z papryką i czosnkiem

Post #2 autor: Andym » 17 maja 2017, 18:24

Czemu mnie tak karcisz, tymi obrazkami.
Skąd wezmę sadło ? I to jeszcze wieprzowe ?? ;)

Wróć do „Wędliny dojrzewające”