Strona 1 z 1

Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

: 29 maja 2017, 15:58
autor: kociołek
Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)

Składniki na 9 bułek (każda po 12 dag):

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
mleko 400 ml
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 20 gram
7 łyżek oleju

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

: 29 maja 2017, 21:57
autor: Anuś
Bułeczki piękne :clap: przepis godny do wypróbowania :)

Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

: 30 maja 2017, 12:02
autor: kociołek
Jak posmakujesz to często będziesz sobie piekła te bułeczki. Są naprawdę smaczne. ;)

Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

: 13 cze 2017, 7:05
autor: Piotruś pan
Wykonałem te bułeczki wg. przepisu, taż to ciastka a nie bułki :shock: :D . My jesteśmy przyzwyczajeni do pieczywa ciemnego (żona piecze ciemne chleby mieszane), ale od czasu do czasu kupowaliśmy bułki w Lidlu, teraz jak jest tak prosty przepis będę piekł sam. Za drugim podejściem zrobiłem bułki z mąk mieszanych tj. 500g mąki chlebowej typ 750 oraz 200g mąki wrocławskiej typ 500, smakowo już trochę lepiej, ale jeszcze nie to. Wczoraj upiekłem bułki z samej mąki 750, ale to jeszcze nie to, będę kombinował dalej aż znajdę smak dzieciństwa :D .Następnym razem dodam mąki żytniej i trochę więcej drożdży, soli też więcej.

Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

: 13 cze 2017, 8:18
autor: Piotruś pan
nowe zdjęcia 095.jpg

Bułki z wczorajszego wypieku.
Dzięki kociołek za przepis.

Re: Zwykłe, bułki pszenne z przedziałkiem.

: 23 cze 2017, 17:56
autor: Piotruś pan
Zawziąłem się i szukałem aż znalazłem, bułki mojego dzieciństwa, a przynajmniej bardzo zbliżone w smaku, oto przepis:
Mąka pszenna typ 750 - 500g
mąka pszenna typ 500 - 100g
mąka żytnia typ720 - 100g
drożdże 40g
sól dwie łyżeczki
A reszta jak w przepisie kociołka.
nowe zdjęcia 151.jpg