Strona 1 z 1

Sernik z dynią

: 11 lis 2016, 8:45
autor: Anuś
Składniki :
Na spód ciasta
20 dag pokruszonych herbatników
20 dag masła
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki połączyłam za pomocą malaksera do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyłam ciasto na blachę, dociskając palcami.
Wcześniej upiekłam dynię w piekarniku. Dużą dynie przekroiłam na mniejsze kawałki i usunęłam pestki. Termoobieg, 50-60 stopni. Po upieczeniu jest bardzo miękka i nie trzeba walczyć z obieraniem skórki. :D
Składniki na masę serowo-dyniową:
1,5 szklanki upieczonej i zblendowanej dyni
1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie przez sitko ''makowe''
1 budyń śmietankowy, taki na 0,5 litra mleka
4 całe jajka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego ( ja nie dodaję)
120 ml śmietany 12%
120 ml mleka skondensowanego
Wszystkie składniki połączyłam w jedną masę i wylałam na wcześniej wyłożony spód. Piekłam 1 h 10 minut w temp. Pierwsze 50 minut na dolnej grzałce, a następnie grzałki góra i dół . Po upieczeniu zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzony sernik udekorowałam polewą czekoladową.
Sernik dzięki dyni ma piękny pomarańczowy kolor.
P1030690.JPG