UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Śledź w pomidorach - test

Post #1 autor: tier » 23 lut 2018, 9:48

Tydzień temu zrobiłem 3 wersje śledzia, a dziś przetestowałem:

Sos nr. 1

Przecier z kartoniku 260g
seler 20g
pietruszka 10g
marchew 40g
papryka czerwona 30g
cebula 50g
papryka susz. 1g
papryczki ostre 1g
pieprz 1g
sól 8g
cukier 55g
woda 150ml
woda 20ml + 5g mąka ziemniaczna do zagęszczenia sosu

Sos nr. 2

pomidory z puszki 230g
marchew 50g
cebula 50g
pietruszka 10g
seler 10g
cukier 60g
ocet 20ml
woda 220ml
papryka słodka 10g
pieprz 1g
sól 10g
20ml woda + 6g mąka do zagęszczenia

Sos nr. 3

pomidory z puszki 170g
przecier kartonik 110g
marchew 20g
cebula 80g
pietruszka 20g
papryka czerw. 100g
woda 280ml
pparyka słodka 10g
ocet 50ml
cukier 60g
pieprz 1g
sól 10g

Sosy zblendowane i gotowane na małym ogniu ok 5min, na koniec zagęszczone. Śledzie w solance 10% 3,5h w smaku mało słone, myślę że optymlany czas to 4-5h. Sos nr. 1 słodki delikatnie octowy mógł być bardziej octowy i zagęszczony, a więc śmiało można dodać 10g mąki. Sos nr 2 słodki, ostry gęstość jak wyżej. Sos nr. 3 słodki, wyczuwalna mocno papryka, gęstość jak wyżej. Ogólnie wszystko idzie w donym kierunku, nie wiem tylko czy do puszek ładują świeże śledzie? wydaje mi się że chyba ryba wczesniej jest parowana. Aha czas gotowania w szybkowarze to 40min :D

DSCN8601.JPG
DSCN8603.JPG

DSCN8604.JPG
DSCN8606.JPG

DSCN8607.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Śledź w pomidorach - test

Post #2 autor: tier » 23 lut 2018, 9:58

Z tych trzech najlepiej smakuje mi sos nr.1 ;)
Awatar użytkownika
markov21
Posty: 2
Rejestracja: 04 lis 2017, 23:30

Re: Śledź w pomidorach - test

Post #3 autor: markov21 » 23 lut 2018, 11:30

Na to czekałem. Podziękował Tier
"przez życie idź odważnie, stąpaj twardo, rozpychaj się łokciami, przykład bierz z ludzi mądrych.
W miłości stąpaj ostrożnie, kochaj bezinteresownie a przykład bierz z ludzi szczęśliwych"
Awatar użytkownika
jacekn
Posty: 48
Rejestracja: 30 sty 2017, 13:38

Re: Śledź w pomidorach - test

Post #4 autor: jacekn » 23 lut 2018, 17:14

Ja następnym razem jak będę robił zmiksuję leczo które mam w słojach i dodam mąki ziemniaczanej.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Śledź w pomidorach - test

Post #5 autor: tier » 23 lut 2018, 21:36

Myślę że trzeba iść kierunku sosu pomidorowego, z minimalną ilością warzyw (najlepiej suszone) słodkie, octowe i zagęszczone. ;) Ryba jednak musi być parowana bo surową trochę wykręca na grzbiecie :lol:

od 1:46

https://www.youtube.com/watch?v=SKD8eGpkKx0&feature=youtu.be&t=102
Awatar użytkownika
ArkoGdynia
Posty: 182
Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
Lokalizacja: Gdynia

Re: Śledź w pomidorach - test

Post #6 autor: ArkoGdynia » 28 lut 2018, 14:36

widać za każdym razem są parowane.. więc następnym razem trzeba tak samo zrobić... 8-)
Niech Dym będzie z Tobą.....
Awatar użytkownika
tier
Posty: 556
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Śledź w pomidorach - test

Post #7 autor: tier » 28 lut 2018, 17:12

Ano trzeba, surowe potrafią trochę się odkształcić 8-) myślę że nawet na szybko obsmażone będą zdecydowanie lepsze.

Wróć do „Słoikowe”