UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 515
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #1 autor: tier » 15 mar 2018, 10:11

Jest to na razie eksperyment, chleb stał kilka dni w temp. pokojowej w smaku dobry ale mocno kruchy, traktuje to jako raczej dodatek do konserwy tj. mam tuszonkę ale przydałoby się czymś zagryźć :D Następna próba chleb na zakwasie żytni, zapowiada się ciekawe. Kolejny słoik otworzę gdzieś za miesiąc.

DSC_2700a.JPG
DSC_2701a.JPG

DSC_2704a.JPG
DSC_2705a.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 34
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #2 autor: Dinano » 15 mar 2018, 10:33

Też czekam na Twój eksperyment z chlebem. Jadłem taki w wojsku jak była wymiana zapasów. Ten chleb miał 5 lat - tak mówił kwatermistrz. Bardzo smakował i był w okrągłych puszkach o dużej średnicy chyba tak ze 30cm.
Jak robiłeś? ile ciasta dałeś do słoika i jak długo -gotowałeś, sterylizowałeś?
Awatar użytkownika
tier
Posty: 515
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #3 autor: tier » 15 mar 2018, 11:32

Ciasto dość luźne do połowy słoika/puszki wyrastało ok 30-40min następnieie pieczone było w ok 102C przez 40min pod koniec na 120C podniosłem i na 5min przed końcem przyłożyłem zakrętki/dekiel do puszki, gorące zamknąłem. Nie wiem jaka temp obórki mają puszki dlatego starałem się nie przekraczać 120C pieczone pewnie w 160-170C chleb byłby ze skórka itd.

29066477_1691403294281062_7182336198348636160_o.jpg

DSC_2651.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 19
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #4 autor: sverige2 » 15 mar 2018, 11:50

No właśnie Tier, jeżeli chlebek żytni, czy pszenno żytni, to tylko na zakwasie. Spróbuj dodać grys ziemniaczany w proporcji ok. 1 łyżka stołowa na ok. 1 kg. chleba w trakcie przygotowywania zaczynu, to znacznie poprawia zarówno konsystencję jak i trwałość chlebusia, czekamy na na dalsze próby i eksperyment, do takiej słoninki toooo, co tam gadać :D
Awatar użytkownika
Dinano
Posty: 34
Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #5 autor: Dinano » 15 mar 2018, 19:19

Dzięki. Dobre próby, będę też próbował.
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #6 autor: Henio » 15 mar 2018, 21:43

Oglądałem program na TV jak to robią w Stanach . Puszki były napełniane ciastem do połowy i zamykane i obróbka termiczna .Chleb był bardzo ciemny jak nasz razowiec.
https://img.joemonster.org/mg/albums/new/0412/chleb.jpg
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 543
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Tiera próby z chlebem konserwowym

Post #7 autor: Gonzo » 20 mar 2018, 9:17

Próby z chlebem przeniosłem do oddzielnego tematu.

Wróć do „Konserwy”