UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 550
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #11 autor: Maad » 10 cze 2018, 10:10

Gonzo pisze: zmniejsza się strawność białka


Jak wyżej - trochę wydumany problem w kontekście nawyków żywieniowych większości ludzi, niedbających o utrzymanie właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku. Powszechne jest picie w czasie konsumpcji i bezpośrednio po niej, dużych ilości płynów, co rozcieńcza soki trawienne ;) Klasyczny przykład kompot lub piwko po obiedzie ;)
Moim zdaniem, różnica między pasteryzacją w 80 stopniach i sterylizacją w 121 jest niewielka. Żołądek sobie poradzi, jeśli tylko zapewnimy odpowiednio niskie pH.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 23
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #12 autor: sverige2 » 10 cze 2018, 11:45

Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy. Jeżeli sterylizacja metodą szybkowaru daje smak taki jak drzewiej bywało w Tyrolskich, Tuszonkach i Małpach, etc. to zdecydowanie wybieram szybkowar :D .
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 559
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #13 autor: Gonzo » 10 cze 2018, 22:33

sverige2 pisze:Mnie jednak najbardziej chodzi o te specyficzne walory smakowe takiej "zapuszkowanej" konserwy.

Dlatego tak jak pisałem, dla podbicia smaku dodaję 0,5g/kg przyprawy do Lunch meat. Dawkowanie tej przyyprawy jest 4-6g/kg ale według mnie te 0,5 g wystarczy. W Mamutach zlotowicze ocenią smak :) , który nie jest smakiem kiełbasianym ;)
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 559
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #14 autor: Gonzo » 13 cze 2018, 0:15

To już partia partia nr. 3 - zdjęcia autorstwa Tiera

Lunch meat 4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sverige2
Posty: 23
Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12

Re: Lunch meat wg. Gonza

Post #15 autor: sverige2 » 13 cze 2018, 10:19

Język ucieka..... :D :clap:

Wróć do „Konserwy”