Szynka konserwowa typu Krakus

Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Grzegorz Z. »

Dzięki :-)
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Krzysztof »

Roger pisze:
5 g wielofosforanów
0,5 g cytrynianu sodu




A gdzie takie cudo można nabyć i co wnosi do wyrobu? Czy to są polepszacze smaku?
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Roger »

Możesz kupić nawet na allegro ... ;)
Wielofosforany głównie zatrzymują wodę w wyrobie w tym przypadku czyniąc go soczystym, cytrynian zmienia PH i jest też konserwatem. Smak jest inny niż przy użyciu samej peklosoli.

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 1152
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Maad »

Hola hola! Roger, wiem że żartujesz ;) ale ktoś może to co piszesz wziąć na poważnie.
Wielofosforany faktycznie poprawiają strukturę wyrobów, obniżają koszty i ułatwiają życie masarzom, ale trzeba wyraźnie powiedzieć, że są to substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia! Nadmiar wielofosforanów w diecie to prosta droga do osteoporozy, problemów z nerkami, alergii i raka.

Krzysztof, nie idź tą drogą ;) Rób smaczne i zdrowe wędliny bez wielofosforanów.
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

Zapraszam na bigbit.waw.pl
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Grzegorz Z. »

TO pozostanę przy przepisie Mr Smoka :)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Roger »

Marek powiem tak ... robiłem dziesiątki szynek konserwowych chcąc się zbliżyć do smaku z dzieciństwa. Kombinowalem z maką, witaminą C, czasami parzenia, masami wiążącymi etc...
To jedyny wyrób do którego z pełną premedytacją daję haminę :(
Wielu daje chemię mało kto się przyznaje ... wystarczy wspomnieć znaną przyprawę do metki czy tyrolskiej ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
Krzysztof
Posty: 44
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:15

Re: Szynka konserwowa typu Krakus

Post autor: Krzysztof »

Maad pisze:
Krzysztof, nie idź tą drogą ;) Rób smaczne i zdrowe wędliny bez wielofosforanów.


Spokojnie na pewno nie skorzystam z tych dodatkowych związków. Nie "bawię" się w wędliny aby smakowały jak kupne. Pytanie było z czystej ciekawości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam na swój blog na FB

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

Obrazek
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”