UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 498
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Szybkowar turecki 17 l - udoskonalenie

Post #11 autor: Sla100 » 14 lut 2019, 22:17

Dobra dobra tak czy inaczej wiemy o co chodzi a przeciez mierzy Bary wiec....................
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
wędzarz
Posty: 28
Rejestracja: 07 gru 2016, 13:16

Re: Szybkowar turecki 17 l - udoskonalenie

Post #12 autor: wędzarz » 21 lut 2019, 19:18

Mój pasztet w słojach
P1020669 az.jpg


Pasztet indyczo –wieprzowy w słojach - sterylizowany
Surowiec.
1. Korpusy z indyka - 8.0 kg-= Uzysk ok. - 2,60 kg mięsa gotowanego
2. Wątroba wp. - 0,30 kg
3. Podgardle wp. - 1,60 kg
4. Mięso z łopatki wp. – 1,70 kg
5. Słonina - 0,20 kg
6. Skórki wp. - 0 20 kg
7. Rosół z gotowania - 1,5 l
8. Bułki kajzerki - 3 szt
Warzywa.
9.Marchew - 4 szt. – średnie
10. Cebula - 4 szt. – średnie
11. Seler - 1 szt. - średni
Przyprawy.
12. Pieprz naturalny biały - 1,5g/kg
13. Sól. – 1,2g/kg
14. Gałka muszkatułowa - 0.5g/kg.
Razem ok. - 8 kg farszu i na tą ilość odważono przyprawy.
Proces produkcji.
Korpusy ugotowane i obrane. Reszta surowca również gotowana wraz z warzywami . Wątroba lekko sfilowana. Cały surowiec zmielony dwa razy przez siatkę 2.5 mm. Po zmieleniu dodano przyprawy i rosół , całość masy wymieszano i napełniono słoje o poj. ok. 300ml. Sterylizacja w szybkowarze tureckim do temperatury ok.121 st C wewnątrz produktu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 325
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szybkowar turecki 17 l - udoskonalenie

Post #13 autor: Andym » 23 lut 2019, 10:30

Pewnie smaczne, choć nie mój smak, ale nie o tym chciałem pisać
Zauważyłem zakrętki słoikowe użyte wielokrotnie, zatem można założyć, że sterylność wyrobu stoi pod sporym znakiem zapytania.
Na rynku są zakrętki, których uszczelnienie jest przystosowane do temperatury powyżej 101*C, poszukaj, zastosuj, zyskasz pewność bezpieczeństwa wyrobu
Pozdrawiam jak zwykle niezwykle serdecznie.
A
Awatar użytkownika
wędzarz
Posty: 28
Rejestracja: 07 gru 2016, 13:16

Re: Szybkowar turecki 17 l - udoskonalenie

Post #14 autor: wędzarz » 23 lut 2019, 18:20

Zakrętki do słoików niebieskie są do sterylizacji. Pozostałe są selekcjonowane pod względem głębokości wgłębienia masy uszczelniającej na zakrętce.Wszystkie zakrętki przed zakręceniem na słoje są pasteryzowane w temp ok 100 st c. Co do smaku robię co smakuje mojej rodzinie. Korpusy przed gotowaniem były pozbawione skór , tłuszczu , płucek ,skrzepów ,krwi dokładnie wymyte. Uzyskane mięso z obierania korpusów było chude .
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 325
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Szybkowar turecki 17 l - udoskonalenie

Post #15 autor: Andym » 23 lut 2019, 19:42

Dzięki za odpowiedź, zwróciłem swoją uwagę jedynie na powtórnie użyte zakrętki. Z nauk pobranych na szkoleniach WB w Łazach i nie tylko wynikało,że powtórnie użyta zakrętka, jako wcześniej poddana ciśnieniom i temperaturze jest najbardziej newralgicznym punktem konserwy słoikowej. W myśl zasady, szkoda pieniędzy i włożonej w twórczość pracy, zaleca się używać zakrętek nowych i przystosowanych do odpowiednich temperatur. ( wiele z moich konserw konsumowały osiedlowe koty, dzięki czemu za moim smutnym szarym cieniem, przemykają włochate cienie całych rodzin moich wiernych przyjaciół).
Za Tobą idzie praktyka, wiesz lepiej jak to się robi.
Ufam,że krytykę powtórnego użycia zakrętek przyjmujesz jako konstruktywną. Wszak to Twoja i Andrzeja szkoła.
Co do smaków, to przecież jasne,że każdy ma swój, nie chciałem nikogo urazić pisząc, że to nie mój smak, co zresztą jest prawdą. ( nie jadam drobiu i bułek) Wyroby również dosmaczam wg kryteriów smakowych moich smakoszy i własnej subiektywnej oceny.
Pozdrawiam jak zwykle niezwykle.
Andrzej

Wróć do „Konserwy”