UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Dym nad Jeziorem
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2020, 9:37

Dopiekanie szynki w wedzarni

Post #1 autor: Dym nad Jeziorem » 31 mar 2020, 9:53

Cześć,
Nie jestem fanem parzenia szynki i wolę dopiekac w wędzarni. Problem w tym że nie zawsze uzyskany efekt jest zgodny z oczekiwaniami. Oczywiście można wbić termometr w mięso i obserwować temperaturę. Zastanawia mnie jednak czy jest jakiś wzór typu mięso/waga/temperatura/czas. Wedze w nocy i chciałbym po prostu ustawić po wedzeniu dana temperaturę na określony czas i wyjąć gotowe wyroby rano. Moje szynki są zawsze między 1100g a 1500g. Proces wygląda tak: nastrzykiwania i ok 10 dni w zalewie. Kilka godzin obciekania i 1,5h suszenia w wędzarni Thermowind 1904 w 40st. Następnie 4-5h wędzenia w temp 65st-70st. Dopiekam 2-3h w temp 85st. Czy na szynki o tej wadze i po takim procesie przygotowania/wędzenia jest to wystarczający czas dopiekania? Proszę o porady i pozdrawiam.[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200331/c8bfac1b8a9e9c0db0b38e4c36e975ef.jpg[/img]

Wysłane z mojego Mi MIX 3 przy użyciu Tapatalka

Wróć do „Szynki”