Polędwica o masie 1,2 -1,5 kg peklowana na sucho w proporcjach 50/50 sól i czyli 8 g soli i tyle samo peklosoli na kg mięsa na 36 godzin w lodówce. Potrzebne będzie 2 litry mleka o zawartości tłuszczu 3,2%.
Przyprawy do mleka:
2 łyżki suszonego rozmarynu
3-4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca roztłuczonego
5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki majeranku
2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki musztardy francuskiej
Mleko wlewamy do garnka o grubym dnie. Zagotowujemy, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy i wkładamy polędwicę zapeklowaną na sucho, przepłukaną wcześniej pod bieżącą wodą, a następnie podsmażoną przez kilka minut na dwóch łyżkach klarowanego masła. Parzenie trwa około 45 minut. Mleko co pewien czas należy mieszać. temperatura parzenia w granicach 65-70 stopni. Po wyjęciu z mleka i lekkim przestudzeniu obtoczyłam wyrób majerankiem.
Smacznego
Polędwica w ziołach
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Polędwica w ziołach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Polędwica w ziołach
Robiłem z podpowiedzi Anuś. Wyszło przepysznie. Dzieciaki się zajadały. My zresztą też
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Polędwica w ziołach
Fajny sposób na polędwicę, tylko czy temp. parzenia nie za wysoka?
Polędwica wygląda na "suchawą".
Proponuję parzyć do temp. 60st, no góra 62st.
Polędwica wygląda na "suchawą".
Proponuję parzyć do temp. 60st, no góra 62st.