Strona 3 z 3

Re: Schab dojrzewający

: 03 gru 2016, 0:21
autor: Roger
Ale nie wal kolego epitetów tylko napisz konkrety :(

Tapniete z GT-I9500

Re: Schab dojrzewający

: 03 gru 2016, 0:30
autor: Gonzo
Tomek pisze:Zapytajcie Wikipedii, o co jej chodzi z tym cukrem, przecież Wy wiecie lepiej ...

Wikipedię tworzą w większości amatorzy. Ty też możesz coś w niej zamieścić jak znajdziesz wolny temat.Ale przy tworzeniu wiadomości trzeba się podeprzeć konkretną wiedzą albo opracowaniami co w tym wypadku nie do końca zostało zachowane. Może nie zauważyłeś nagłówka, to Ci go przytoczę.

"Ten artykuł od 2016-05 wymaga zweryfikowania podanych informacji.
Należy zamieścić przypisy do materiałów opublikowanych w wiarygodnych źródłach.
Część lub nawet wszystkie informacje w artykule mogą być nieprawdziwe. Jako pozbawione źródeł mogą zostać zakwestionowane i usunięte.
Po wyeliminowaniu niedoskonałości należy usunąć szablon {{Dopracować}} z tego artykułu."


Tomek pisze:Przez takich przemądrzałych "fachowców" odechciewa się na takie fora wchodzić.


Nikt Ci tu krzywdy chyba nie zrobił, tym że nie popieramy Twojej interpretacji tego artykułu, w którym wyraznie jest napisane i sam cytujesz.
solenie – dodanie dużej ilości soli (18%); w celu konserwacji soli się głównie mięso oraz ryby.
cukrzenie – działa podobnie jak sól, z tym że ludzki organizm lepiej radzi sobie z dużymi ilościami cukru niż soli; najczęściej cukrzy się owoce i ich przetwory; metoda popularna na Dalekim Wschodzie; typowa potrawa – rafute

Re: Schab dojrzewający

: 03 gru 2016, 13:18
autor: Kruszynka
Tomek pisze:


o! Google umiesz obsługiwać!

Zapytajcie Wikipedii, o co jej chodzi z tym cukrem, przecież Wy wiecie lepiej ...
Przez takich przemądrzałych "fachowców" odechciewa się na takie fora wchodzić.


Tomek,akurat tu nie musisz pisać z sarkazmem.Trafiłeś na dwóch kolegów zasługujących w pełni na miano fachowców i to przez duże F.Mają wieloletnie doświadczenie i wiele,wiele wędlin, w tym wykonywanych eksperymentalnie, na koncie.Nie denerwuj się,nie obrażaj,czytaj uważnie i ze zrozumieniem,polemizuj,dyskutuj,ale nie obrażaj innych.Jeżeli takie zasady nie odpowiadają to się tu nie męcz,ale gorąco zachęcam do pozostania.Zdobędziesz tu wiele wiedzy nie tylko praktycznej ale i teoretycznej.Wikipedia nie będzie potrzebna :D :naughty:

Re: Schab dojrzewający

: 19 lut 2020, 13:57
autor: anj5
Cześć ;) chciałabym się pochwalić przepisem, który napisałam sama! Nie namawiam, ale zachęcam do rzucenia okiem:

Jak wędzić schab żeby był soczysty

W razie czego to służę pomocą :)

Re: Schab dojrzewający

: 25 lut 2020, 11:17
autor: kotunia
Parzenie schabu do 68 stopni z pewnością nie spowoduje, że będzie on soczysty. Schab parzy się w granicach do 63 stopni!!!