Strona 1 z 1

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

: 29 maja 2017, 8:57
autor: kociołek
Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

Składniki:

zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego

ciasto właściwe:

cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 350 ml mleka
1 łyżeczka soli

Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki słonecznika do posypania ciasta

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Udanego wypieku :)

Re: Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

: 29 maja 2017, 10:15
autor: Ela K.
Bardzo apetycznie wygląda. Zapachniało mi przez ekran :clap: :clap: :clap: :clap:

Re: Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

: 29 maja 2017, 15:42
autor: kociołek
Dziękuję za pochwałę :) Chleb jest naprawdę bardzo smaczny. Od około 3 lat nie kupujemy z żoną żadnego pieczywa, sami sobie pieczemy. Pozdrawiam :)