Karkówka dojrzewająca

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Karkówka dojrzewająca

Post autor: Grzegorz Z. »

Składniki:
- karkówka (moja miała około 2 kg)
- mieszanka sól/peklosól (50/50) - 28g/kg
- czosnek świeży - 3g/kg
- pozostałe przyprawy według uznania (owoce jałowca, czosnek niedźwiedzi suszony, majeranek, pieprz czarny)

Sposób przygotowania:
Karkówkę formujemy, aby nie miała wystających części. Peklujemy mieszanką soli dokładnie ją nacierając. Wkładamy do lodówki na kratce. Dwa razy dziennie obracamy i zlewamy powstały płyn. Tak karkówka leżakuje 7 dni. Po tym czasie przeciskamy czosnek przez praskę, pozostałe przyprawy mielimy. Łączymy ze sobą. Dokładnie nacieramy karkówkę przyprawami. Wkładamy w pończochę lub gazę. Wieszamy w temperaturze około 20-22 stopnie. Moja wisiała w kuchni. Czas wiszenia zależy od wielkości karkówki. Moja wisiała 14 dni. Po tym czasie, jak z zewnątrz karkówka jest sucha, wkładamy ją do lodówki, aby dalej dojrzewała. Po 3 tygodniach od momentu rozpoczęcia produkcji można już próbować. Ale im dłużej poleży, tym smak będzie lepszy.

IMG_4531.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Wędliny dojrzewające”