Spośród wielu dostęnych ryb na naszym rynku, śledzie zajmują czołowe miejsce. Ryba doskonała i wdzięczna do przerobu na wiele sposobów.
W kolejnych moich kombinacjach z rybami, nie wymyśliłem nic nowego ale dość łatwego w przygotowaniu i smacznego.
Rolmopsy
7-8 filetów śledziowych solonych typu matias (te mają białe mięsko) należy wybierać jędrne.
-do nadziewania:
– ogórek konserwowy z octu nie za kwaśny
– papryka konserwowa czerwona
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1/3 szklanki octu lub 70ml do wyboru, bo szklanki są różne (można zrobić łagodniejsze, dodając odpowiednio mniej octu)
- 1 łyżeczka cukru ( tu również można dać więcej cukru, jeśli ktoś lubi bardziej słodką zalewę)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- opcjonalnie: ziarna kolendry
- Ilości składników, można proporcjonalnie zwiększyć lub zmniejszyć.
Śledzie płukać, po czym zamoczyć w zimnej wodzie na 2-3 godziny – zależy to od słoności śledzi, najlepiej odkroić kawałek i spróbować.
Szykujemy zalewę octową –będzie się studziła, gdy śledzie się będą moczyły.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, liście laurowe, ziela angielskiego i gotować.
Kiedy całość jest gorąca, zestawić z ognia.
Obrać cebulę i pokroić w cienkie pół talarki lub piórka. Rozwarstwić i wrzucić do gorącej zalewy.
Wymieszać i zostawić do wystudzenia.
W tym czasie kroimy dodatki do rolmopsów – ogórki i paprykę konserwową.
Kroimy w paski, by zmieściły się w poprzek w rolmopsie.
Namoczone filety śledziowe wyjąć z wody, pokroić wzdłuż na pół.
Można zrobić rolmopsy z całego fileta, większe i skomponować własne dodatki ale te są mniejsze, takie na 1 kęs, koreczki.
Na każdym kawałku śledzia ułożyć pasek ogórka i papryki. Zawinąć śledzie razem z nadzieniem, formując rolmopsy.
Można spiąć wykałaczką i ustawiać pionowo, jeden przy drugim w naczyniu, tak by się nie rozwijały.Można też włożyć do słoika i zalać marynatą.
Zalewać przestudzoną zalewą, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć i można się zajadać.
Można podawać na półmisku z pieczywem lub jako przekąskę na imprezkę lub na Świąteczny stół.
Można je też przechować dłużej, wtedy najdalej po dwóch dniach, należy je wyjąć z octu i zalać olejem.
W taki sposób możemy je przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Dłużej nie miały szans postać.
Smacznego
Rolmopsy z matjasa
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda