Gryczak.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Gryczak.
1 kg ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków.
1,5 kg twarogu.
70 dkg skwarek ze słoniny.
1/2 l śmietany 18%.
10 jaj.
sól ,pieprz , mięta.
Wyrabiamy całość na jednolitą masę, wykładamy na wysoką blachę, obficie wysmarowaną smalcem i starannie ugniatamy, tak aby nie było pustych miejsc. Wierzch wygładzamy i smarujemy wodą. Gryczak wstawiamy do nagrzanego ( 180 - 200 st) pieca i pieczemy 1,5 godz. Jemy z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem.
1 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków.
1,5 kg twarogu.
70 dkg skwarek ze słoniny.
1/2 l śmietany 18%.
10 jaj.
sól ,pieprz , mięta.
Wyrabiamy całość na jednolitą masę, wykładamy na wysoką blachę, obficie wysmarowaną smalcem i starannie ugniatamy, tak aby nie było pustych miejsc. Wierzch wygładzamy i smarujemy wodą. Gryczak wstawiamy do nagrzanego ( 180 - 200 st) pieca i pieczemy 1,5 godz. Jemy z kwaśnym mlekiem, maślanką lub kefirem.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Gryczak.
O moje klimaty ... nie jadłem i nie znam ale brzmi ciekawie i mniej zachodu niż z babą ziemniaczaną
Zapisane
Tapniete z GT-I9500
Zapisane
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Gryczak.
No bo to potrawa ze ściany wschodniej .
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Gryczak.
Wierzę po prostu się z nią nigdy nie zetknąłem ...
Q...czka 10 jaj, 1, 5kg twarogu na bogato będzie
Tapniete z GT-I9500
Q...czka 10 jaj, 1, 5kg twarogu na bogato będzie
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Gryczak.
Ciekawie brzmi, nigdy nie jadłem ale te skwarki przemawiają za mną
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Gryczak.
No cholera Ty tez ... a mnie sie dziwi że nie znam ...
Tapniete z GT-I9500
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Gryczak.
Kolejne nieznane danie do spróbowania
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Gryczak.
Ja robilam cos podobnego tylko smazylam w postaci kotletow i podawalam z salatka z ogorkow kiszonych z cebulka Ser byl wedzony.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Gryczak.
W dni postne żonka moja robi te gryczaki też w postaci kotletów, tylko bez skwarek, potrawa ta nosi nazwę "golasy". A dlaczego golasy? Bo jest to farsz na pieróg np biłgorajski, moja sąsiadka z dzieciństwa powróciła z obozu na Syberii, i robiła taki piróg, tylko bez twarogu. Ja nazwałem go " Piróg Syberyjski", p. Ania piekła go w prodiżu , miskę prodiża wyklejała cienkim ciastem drożdżowym, następnie wkładała farsz (mieszaninę kaszy, ziemniaków, cebuli) i przykrywała to warstwą ciasta wysmarowanego białkiem. Jadało się taki piróg zazwyczaj z gulaszem lub sosem grzybowym. Pycha. Golasy trzeba piec dłuuugo, żeby zrobiły się suche z wierzchu . Świat kuchni jest cudowny bo zazębiają się przepisy, ludzie z inwencją tworzą co raz to nowe modyfikacje istniejących przepisów .