Chaczapuri - Gruzinska przekaski
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Chaczapuri - Gruzinska przekaski
A co walne 100-y temat
Już piszę i wklejam zdjęcia
Jak mocna ekipa przyjaciół zwiedzała Gruzję to z tej tęsknoty postanowiłem popełnić jakiś lokalny przysmak i padło na Chaczapuri ...
Składniki ciasta:
mąka pszenna1 kg
świeże drożdże 20g
woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) ok. ¾ l. ilość zależna od chłonności maki
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypywania
Masło ziołowe do posmarowania po upieczeniu
Składniki farszu:
mozarella 500 g
bryndza 250 g
feta 250 g
jajko 1
sól do smaku
Podstawowy przepis na oryginalne, gruzińskie chaczapuri można streścić krótko – „weź dużo
dobrego sera i jakieś ciasto”.
Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w
temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za
twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy
dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do
ponownego wyrośnięcia. Ja dzielę na cztery części przed drugim wyrastaniem.
Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.
Ja daję sery jakie akurat mam często jest to mozzarella, feta, biały tłusty twaróg i tarkowany żółty ser,
do tego ulubione zioła, czosnek, świeżą kolendrę, natkę lub koper.
Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości
ok. 1-1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser
w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule
z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna
temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też
smażyć na suchej patelni przewracając raz w trakcie smażenia.
Po wyjęciu z pieca posmarować szczodrze masłem- ja używam ziołowego lub czosnkowego.
Podawać pokrojone jak pizza.
Dodatkowo Adżarskie i to też w pliku pdf
Już piszę i wklejam zdjęcia
Jak mocna ekipa przyjaciół zwiedzała Gruzję to z tej tęsknoty postanowiłem popełnić jakiś lokalny przysmak i padło na Chaczapuri ...
Składniki ciasta:
mąka pszenna1 kg
świeże drożdże 20g
woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru) ok. ¾ l. ilość zależna od chłonności maki
sól 2 łyżeczki
olej 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
mąka do podsypywania
Masło ziołowe do posmarowania po upieczeniu
Składniki farszu:
mozarella 500 g
bryndza 250 g
feta 250 g
jajko 1
sól do smaku
Podstawowy przepis na oryginalne, gruzińskie chaczapuri można streścić krótko – „weź dużo
dobrego sera i jakieś ciasto”.
Przygotować ciasto: utrzeć drożdże z cukrem, dodać pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w
temp ok. 30 stopni C), wyrobić sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypać mąki, jeżeli za
twarde dolać trochę płynu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy
dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrobić, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryć i odstawić do
ponownego wyrośnięcia. Ja dzielę na cztery części przed drugim wyrastaniem.
Przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.
Ja daję sery jakie akurat mam często jest to mozzarella, feta, biały tłusty twaróg i tarkowany żółty ser,
do tego ulubione zioła, czosnek, świeżą kolendrę, natkę lub koper.
Ciasto podzielić na 4 kule. Uformować 4 kule z farszu. Rozwałkować kule ciasta na placki o grubości
ok. 1-1,5 cm. Na każdym placku kłaść ser, zawinąć ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepić zamykając ser
w środku. W trakcie pracy podsypywać stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule
z ciasta z serem wewnątrz, rozwałkować na placki. Piec w piekarniku nastawionym na maksymalna
temperaturę najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też
smażyć na suchej patelni przewracając raz w trakcie smażenia.
Po wyjęciu z pieca posmarować szczodrze masłem- ja używam ziołowego lub czosnkowego.
Podawać pokrojone jak pizza.
Dodatkowo Adżarskie i to też w pliku pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
WOW ależ to smakowicie wygląda Brawo Ty
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
Na pierwszym planie chaczapuri w wydaniu oryginalnym.Roger nie masz się czego wstydzić a wręcz dumny możesz być
To nasz pierwszy posiłek w Gruzji,nie licząc cmentarnych poczęstunków .Też chaczpuri było,wino i czacza .
To nasz pierwszy posiłek w Gruzji,nie licząc cmentarnych poczęstunków .Też chaczpuri było,wino i czacza .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
Jak ty mnie Roger teraz zaimponowałeś... i właśnie mi się przypomniało ze mam w zamrażarce kilka kawałków sera Suluguni... jak znalazł na następną gościnę z pewnym Szanownym Państwem...
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
No widzisz Sławek .... nie no nie ma za co ... no naprawdę .... nie no nie trzeba .... ... mów mi Elvis ...
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
No to Panie Elvis cuś Panu podpowiem... Spróbuj kiedyś zamiast sera dać delikatne mięsko (ja daję z odrobiną zeszklonej cebulki i świeżą kolendrą) a wyjdzie Ci coś na kształt Kubdari - moje ulubione placki z Gruzji
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
A ze z "mnienskiem" to robię takie troszkę inne bardziej tureckie wynalazki
Kolendrę i sporo innych świeżych ziół daję zawsze bo w ogrodzie i doniczkach mam
Kolendrę i sporo innych świeżych ziół daję zawsze bo w ogrodzie i doniczkach mam
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Dylek
- Posty: 10
- Rejestracja: 07 gru 2016, 21:42
- Lokalizacja: Białystok
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
A ja robiłem tak:
[align=center] [/align]
Składniki na ciasto
30 dkg mąki
250 ml jogurtu (lub 125 ml kefiru + 125 ml śmietany)
10 dkg masła
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
30 dkg sera (w oryginale młody ser imertyński lub sulguni, można zastąpić twardą mozzarellą)
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
dodatkowo można użyć zielonej pietruszki, kolendry, koperku, bazylii, szczawiu itp zieleniny
Przygotowanie
Masło roztopić, zmieszać ze sobą jogurt (lub kefir ze śmietaną), sól, cukier i sodę, wlać masło
Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i puszyste
Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać masło i śmietanę oraz przyprawy jeśli potrzebne – dodatkowo jeśli ktoś chce można dodać do masy serowej zieleninę
Podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować cienki placek
Nałożyć na środek masę serową, pozostawiając wokół miejsce bez sera
Zawinąć boki ciasta tak, aby zamknąć ser wewnątrz
Rozwałkować ostrożnie całość tak, aby powstał placek
Położyć na suchej patelni, przykryć i smażyć kilka minut na średnim ogniu
Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze chwilę bez pokrywki do uzyskania koloru
Podawać delikatnie przesmarowane po wierzchu masłem, tuż po zdjęciu z patelni
[align=center] [/align]
Składniki na ciasto
30 dkg mąki
250 ml jogurtu (lub 125 ml kefiru + 125 ml śmietany)
10 dkg masła
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie
30 dkg sera (w oryginale młody ser imertyński lub sulguni, można zastąpić twardą mozzarellą)
2 łyżki śmietany
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
dodatkowo można użyć zielonej pietruszki, kolendry, koperku, bazylii, szczawiu itp zieleniny
Przygotowanie
Masło roztopić, zmieszać ze sobą jogurt (lub kefir ze śmietaną), sól, cukier i sodę, wlać masło
Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i puszyste
Zetrzeć ser na grubej tarce, dodać masło i śmietanę oraz przyprawy jeśli potrzebne – dodatkowo jeśli ktoś chce można dodać do masy serowej zieleninę
Podzielić ciasto na 4 części i z każdej rozwałkować cienki placek
Nałożyć na środek masę serową, pozostawiając wokół miejsce bez sera
Zawinąć boki ciasta tak, aby zamknąć ser wewnątrz
Rozwałkować ostrożnie całość tak, aby powstał placek
Położyć na suchej patelni, przykryć i smażyć kilka minut na średnim ogniu
Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze chwilę bez pokrywki do uzyskania koloru
Podawać delikatnie przesmarowane po wierzchu masłem, tuż po zdjęciu z patelni
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
Super Mam oryginalny ser suliguni od znajomego Gruzina a jakoś nie mogę się zebrać do kupy żeby zrobić... Może dzięki Tobie się zmobilizuję i ruszę dupsko
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Chaczapuri - Gruzinska przekaski
Dylek powiem Ci szczerze że ta soda mnie nie przekonuje
Może dlatego że mam na nią mocno wrażliwe kubki smakowe
Tapniete z GT-I9500
Może dlatego że mam na nią mocno wrażliwe kubki smakowe
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ