Potrawa kuchni greckiej,ale występuje na Bałkanach a nawet w Rumunii.
Przedstawiam wersję na wskroś grecką /melitsanes /
Składniki:
3 bakłażany
3 duże pomidory /mogą być z puszki np.pellati /.
1 cebula
3 ząbki czosnku
80-100 dag mielonego mięsa /baranina,wołowina/
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki /kolendra również mile widziana /
2 białka
olej
sól,pieprz,tymianek,szczypta cynamonu
2 łyżki masła,bułka tarta
Składniki na sos beszamelowy:
2 żółtka
1/2 kostki masła
4 łyżki mąki pszennej
1 litr zimnego mleka
2 łyżki soku z cytryny
Starty ser żółty /warmiński,tylżycki/
sół,pieprz,gałka muskatołowa
Bakłażany pokroić w plastry lub wzdłuż,posypać solą i pozostawić na sicie na min.1 godzinę
Pomidory sparzyć,pozbawić skórki,pokroić w kostkę /puszki znakomicie ułatwiają sprawę/
Cebulę i czosnek obrać,pokroić w kosteczkę /ja użyłem pół na pół z szalotką /i zeszklić na trzech łyżkach oleju lub oliwy.
Dodać mięso i smażyć ok 10 min.rozgniatając widelcem by nie było grudek.
Dodać pomidory,wino,natkę pietruszki.Doprawić solą,pieprzem i cynamonem.Dusić na małym ogniu ok.20 min,często mieszając.
Bakłażany opłukać z soli,wytrzeć papierowymi ręcznikami i obsmażyć z dwóch stron na oleju lub oliwie.
Z białek ubić sztywną pianę ,dodać do wystudzonej masy mięsnej i wymieszać.
Płaskie naczynie wysmarować masłem,posypać bułką tartą.Ułożyć bakłażany tak by przykryły dno naczynia.
Na bakłażany ułożyć mięso,posypać bułką tartą,ułożyć bakłażany,mięso,posypać bułką tartą, na to bakłażany..itd.Ostatnia warstwa to bakłażany.
Polać sosem beszamelowym,posypać startym serem.
Zapiekać w temp.180 stopni.
Sos beszamelowy
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę.Rozprowadzić zimnym mlekiem.Zagotować mieszając cały czas do zgęstnienia.Zestawić z ognia,dodać dwa żółtka,zamieszać do całkowitego połączenia się żółtek z masą.Dodać sok z cytryny,sól,pieprz,gałkę muszkatołową.
Efekt końcowy
Uwagi.
Ponieważ robiłem z 1,5 kg mięsa dodatkowo użyłem cukinii,co widać na fotkach.Z 4 bakłażanów,2 cukini,wspomnianej ilości mięsa wyszły dwie brytfanki takiej wielkości.
Musaka
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda