Solenie ryb
- Andyandy
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 lis 2016, 20:16
- Lokalizacja: Gdańsk
Solenie ryb
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Solenie ryb
Andyandy a może podasz przepis jak z ręki solić. Co i jak, ile soli, ile czasu np. trzymamy w soli, w temperaturze pokojowej.
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Solenie ryb
Krzysiu - proste jak je----chanie rowerem . Bierzesz sól do ręki i sypiesz na wagę . Ja tak robię i się sprawdza .
Mój sposób - kg. soli 10 litrów wody i ryby namoczone na noc - rano opłukane i wędzone . Ryby muszą być jednakowej wielkości .
Mój sposób - kg. soli 10 litrów wody i ryby namoczone na noc - rano opłukane i wędzone . Ryby muszą być jednakowej wielkości .
- Andyandy
- Posty: 12
- Rejestracja: 30 lis 2016, 20:16
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Solenie ryb
Solenie ryb na sucho z "garści" wymaga pewnego doświadczenia. Najłatwiej chyba zasolić płaty łososia do wędzenia na zimno. Zapewne wielu soliło boczek na sucho odmierzając 22 gr soli na jeden kg. Więc podobnie jest z rybą tyle, że na grubsze kawałki sypiemy więcej soli, a na cieńsze dużo mniej. Nie chodzi o 22 gr/ 1 kg tylko uzyskanie warstwy soli na rybie podobną jak na boczku. Można duże ryby solić zasypując solą następnie lekko otrzepać, żeby zostawić cienką warstwę, uwzględniając cieńsze warstwy ryby. Przy małej ilości lub rybach drobnych można bawić się solniczką, soląc w odpowiednich proporcjach różne części od środka i zewnątrz.
Np. posolić raz całą rybę jedną cienką warstwą i powtórzyć drugi raz grubsze miejsca.
Ile wyjdzie soli? od 14 do 17 gr / 1 kg ryby. Należy pamiętać, że ryba podczas wędzenia traci wagę, a sól pozostaje więc proporcja się zmieni. I tu przyda się praktyka.
Przy rybach nie należy się sugerować skórą ryby, że wymaga więcej soli. Skóra ryby doskonale wchłania sól i inne przyprawy. Rybki nie piją wody, tylko bilans wodny regulują przez skórę.
Łososia solimy i jak zacznie się pocić, zrzucać tłuszcz wędzimy zimnym dymem prawie tyle samo co był solony. Pozostałe ryby minimum 10 godzin od zasolenia na sucho lub na mokro wg tabeli.
Np. posolić raz całą rybę jedną cienką warstwą i powtórzyć drugi raz grubsze miejsca.
Ile wyjdzie soli? od 14 do 17 gr / 1 kg ryby. Należy pamiętać, że ryba podczas wędzenia traci wagę, a sól pozostaje więc proporcja się zmieni. I tu przyda się praktyka.
Przy rybach nie należy się sugerować skórą ryby, że wymaga więcej soli. Skóra ryby doskonale wchłania sól i inne przyprawy. Rybki nie piją wody, tylko bilans wodny regulują przez skórę.
Łososia solimy i jak zacznie się pocić, zrzucać tłuszcz wędzimy zimnym dymem prawie tyle samo co był solony. Pozostałe ryby minimum 10 godzin od zasolenia na sucho lub na mokro wg tabeli.