Sernik z dynią

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Sernik z dynią

Post autor: Anuś »

Składniki :
Na spód ciasta
20 dag pokruszonych herbatników
20 dag masła
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki połączyłam za pomocą malaksera do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyłam ciasto na blachę, dociskając palcami.
Wcześniej upiekłam dynię w piekarniku. Dużą dynie przekroiłam na mniejsze kawałki i usunęłam pestki. Termoobieg, 50-60 stopni. Po upieczeniu jest bardzo miękka i nie trzeba walczyć z obieraniem skórki. :D
Składniki na masę serowo-dyniową:
1,5 szklanki upieczonej i zblendowanej dyni
1 kg sera półtłustego zmielonego dwukrotnie przez sitko ''makowe''
1 budyń śmietankowy, taki na 0,5 litra mleka
4 całe jajka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego ( ja nie dodaję)
120 ml śmietany 12%
120 ml mleka skondensowanego
Wszystkie składniki połączyłam w jedną masę i wylałam na wcześniej wyłożony spód. Piekłam 1 h 10 minut w temp. Pierwsze 50 minut na dolnej grzałce, a następnie grzałki góra i dół . Po upieczeniu zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Wystudzony sernik udekorowałam polewą czekoladową.
Sernik dzięki dyni ma piękny pomarańczowy kolor.
P1030690.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Ciasta i słodkości”