Kwas na wywarze od gotowania golonki. 
Składniki: 
1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki 
1/2 szklanki śmietany 
1 - 2 łyżek cukru 
1 - 2 łyżeczek czubatych mąki. 
1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek) 
Majeranek 
Pieprz 
Ziemniaki 
1 łyżka okrasy. 
Wykonanie: 
Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku. 
Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę. 
Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych.
			
			
						Kwas na wywarze od gotowanej golonki
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Kwas na wywarze od gotowanej golonki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
			
									Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
						- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki
Witaj leśniak!!!
Ja wszystko rozumiem, tylko skąd ten kwas???
Pewnie zapomniałeś wpisać jakiegoś kwaśnego składnika, no bo chyba tu nie chodzi o pół szklanki śmietany.
Jak tak piszę to przypomniał mi się ostatni kapuśniak mojej żony który piekł podczas jedzenia jak i na drugi dzień podczas ....To był dopiero kwas
			
			
									
									
						Ja wszystko rozumiem, tylko skąd ten kwas???
Pewnie zapomniałeś wpisać jakiegoś kwaśnego składnika, no bo chyba tu nie chodzi o pół szklanki śmietany.
Jak tak piszę to przypomniał mi się ostatni kapuśniak mojej żony który piekł podczas jedzenia jak i na drugi dzień podczas ....To był dopiero kwas

- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki
To może tylko taka nazwa regionalna a nie określenie smaku potrawy?
			
			
									
									
						- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki
Ha, już wiem o jakim kwasie napisał kol. leśniak, tylko musiałem przeczytać przepis poprzedni na " Golonka w soku z kiszonej kapusty " 
			
			
									
									
						



