Chciałbym Wam przedstawić receptę na polędwicę łososiową wg. p. Minora. Wędzonka ta jest ulubioną przez moją żonę .
Przepis na 10 kg polędwicy.
Potrzebujemy: 6 -8 rozgniecionych ząbków czosnku
10 g kolendry
40 g cukru
8 - 10 liści laurowych
40 - 50 ziaren ziela angielskiego
6 - 8 goździków
40 - 50 ziaren pieprzu czarnego
Wszystkie te przyprawy (oprócz czosnku) rozdrabniamy zalewamy małą ilością wody i parzymy około 15 min. Czosnek zaś przeciskamy przez praskę i nacieramy nim polędwice które wkładamy do lodówki. Z polędwic przed natarciem czosnkiem ścinamy mizdrę. Ja zazwyczaj robię solankę o stężeniu 8 % na 7dni, do solanki przez gęste sitko przecedzamy wywar z przypraw i mieszamy. Po wymieszaniu na powierzchni solanki będą jakieś chlorki (chyba) których pozbywamy się łyżką cedzakową. Następnie robimy nastrzyk w ilości 60 ml na 1kg polędwicy, po czym wkładamy polędwice do naczynia z solanką i dociskamy ją talerzem, tak aby była cała zanurzona. W ostatni dzień peklowania, wieczorem wyciągam z solanki, płuczę pod bieżącą wodą, sznuruje i wieszam w chłodnym miejscu. Rano w razie potrzeby osuszam jeszcze ręcznikami papierowymi i do wędzarni, tam dalsze osuszanie i wedzenie zimnym dymem do ulubionego koloru .
Polędwica łososiowa.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Polędwica łososiowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Polędwica łososiowa.
Fakt, wygląda apetycznie
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Polędwica łososiowa.
Ja to nie lubię surowego mięsa, ale tą polędwicę pokrojoną w pół milimetrowe plasterki zjadam, za to moja żonka dała by sobie ogolić bez mydła za tą wedlinkę
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Polędwica łososiowa.
Gdyby tak jeszcze przed sznurowaniem obłożyć ją cienkimi (1 cm.) plastrami twardej słoniny karkowej i dopiero uwądzić to bedzie jeszcze lepsza , ale to już nie będzie łososiówka , ale sopocka . Polędwica nie musi być płukana , ale jak obcieknie to zawijamy w słoninkę niesoloną , część soli z polędwicy przejmie słonina . Po sznurowaniu , lub włożeniu w siatkę wędliniarską posypujemy mieszanką przypraw . Ja mielę w młynku "do kawy" listek , ziele angielskie, trochę soli , gałkę i kolorowy pieprz.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Polędwica łososiowa.
Henio, polędwica łososiowa owinięta plastrem słoniny to jedna z opcji, i to wcale nie będzie sopocka, bo łososiowa wędzona jest w dymie zimnym i to jest cała obróbka cieplna. Polędwica sopocka jest parzona ( przynajmniej powinna być) do 60 st wewnątrz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Polędwica łososiowa.
Zgadza się Panie Piotruś , ja od tych polędwic mam już mętlik w głowie , ale ja tak robię , bo ta "osłonka" jest dla mnie rarytasem (małżonodkłada dla mnie , pewnie jeszcze kocha )