Jeden z moich wielu ale ulubiony sernik, który nie może się nie udać.
Jest prosty w wykonaniu, dość szybko się go robi a efekt jest nagrodą za nasze niedowierzanie w własne siły i umiejętności cukiernicze.
Składniki;
- 100 gram herbatników "petit beure"
- 1 kg sera twarogowego sernikowego bez mielenia o smaku waniliowym (ja używam "Vitello" , nigdy mnie nie zawiódł)
- 4 jajka
- 1 kubek cukru ~230 ml
- 3 łyżki kaszki manny
- 1 cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 kostki roztopionej margaryny np. "Kasia"
- 2 łyżki posiekanych rodzynek
- Polewa wg uznania, toffi, czekoladowa, karmelowa itp
- posiekane orzechy, owoce, kandyzowane skórki itp do posypania ( ja używam gotowej masy krówkowej)
- bułka tarta i trochę margaryny do przygotowania tortownicy, blaszki
Wykonanie;
Tortownicę o śr.22 cm natłuszczamy margaryną i osypujemy bułką tartą.
Na dno tortownicy, wysypujemy pokruszone herbatniki równą warstwą. Możemy lekko spryskać likierem Amaretto.
W misce lub misie miksera ucieramy kolejno, kg twarogu sernikowego, 4 całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Następnie dodajemy 3 łyzki kaszki mannej i proszek do pieczenia, mieszamy dalej i wlewamy stopniowo rozpuszczoną i lekko przestudzoną
margarynę. Po dokładnym wymieszaniu składników, dodajemy na koniec posiekane rodzynki i mieszamy na najwolniejszych obrotach
lub ręcznie np, łyżką. Po wymieszaniu z rodzynkami, masę przelewamy do foremki, tortownicy ( ma konsystencję budyniu) i ew. rozprowadzamy, wyrównujemy łyżką powierzchnię.
Pieczenie;
Gdy mamy na stole wszystkie przygotowane składniki, możemy włączyć piekarnik, żeby nam się w czasie mieszania nagrzał do temp. 180*C.
W tej temperaturze pieczemy około godziny bez termoobiegu , góra-dół.
Sernik będzie "wychodził" z formy ale tym nie należy sie zbytnio przejmować, opadnie podczas studzenia. Aby opadał równomiernie,
po upieczeniu wysuwam na kratce foremkę i szybciutko oddzielam sernik od foremki nożem wkoło. Należy zachować ostrożność aby się nie oparzyć
i zbytnio nie wstrząsać foremką. Po tej czynności pozostawiam foremkę do przestudzenia w komorze piekarnika z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Po wystudzeniu, wyjmujemy sernik, otwieramy tortownicę, ewentualnie obcinamy nadmiar ciasta, które nam wyszło z foremki podczas pieczenia.
Smarujemy cały sernik polewą, kajmakiem itp. posypujemy orzechami, drobnymi owocami lub dodatkowo masami smakowymi, np. czekoladową, ajerkoniakową, toffi itp. wg uznania.
Smacznego
Sernik z kaszką manną.
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda