Witam Wszystkich...
Nie jestem budowlańcem... ale chciałem się z Wami podzielić doświadczeniem i zaprezentować jak wg mnie powinno wyglądać prawidłowe wykonanie fundamentu pod wędzarnię...
Pierwszą rzeczą jaką należy wykonać to rozpoznanie terenu... czy jest to piasek czy np. glina
W przypadku piasku wystarczające będzie wybranie ziemi i wylanie około 15-20cm fundamentu przezbrojonego drutem zbrojeniowym fi8 lub fi10, "oczko" 12-15cm.
W przypadku gliny bądź terenów podmokłych proponuję wybranie ziemi na około 30-40cm , zasypanie 10-25cm drobnym kruszywem z piaskiem np. 0.2 (tak aby szczeliny zostały wypełnione, jednocześnie co kilka cm ubijając) - to pozwoli nam odprowadzić wodę, a następnie na grubość 15-20cm wylanie fundamentu - jw.
Nie polecam dawania folii pod fundament gdyż będzie ona zatrzymywała wodę
Poniżej zamieszczam zdjęcia w jaki sposób wykonałem fundament pod swoją wędzarnię...
Ziemię wybrałem na głębokość około 30cm (teren lekko mokry, raczej bez gliny):
Około 10cm pospółki, którą zagęściłem:
Zbrojenie drut fi10, oczko 14x14cm:
Tak wygląda w trakcie zalewania:
Tak wygląda po zalaniu:
... i proszę, po rozszalowaniu:
Zapraszam do dyskusji, zadawania pytań i dzielenia się swoimi pomysłami i wykonaniami...
Pozdrawiam.
Fundament pod wędzarnię...
- Kamil_1
Fundament pod wędzarnię...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Artur
Re: Fundament pod wędzarnię...
Super pomysł i wykonanie . Jedno pytanie, jak zalewałeś betonem, to podniosłeś trochę te druty?, bo jak leżały na piasku tak jak jest na zdjęciu, to nie wiele wniosą do wytrzymałości fundamentu . Myślę, że tak jednak zrobiłeś, bo całość wygląda na głęboko przemyślaną.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Kamil_1
Re: Fundament pod wędzarnię...
W moim przypadku zbrojenie jest podwójne...
I tak: 5-6cm betonu - zbrojenie - około 10cm betonu - zbrojenie - 5-6cm betonu...
W przypadku pojedyńczego zbrojenia wystarczy je unieść na około 5-6cm i zalać betonem...
I tak: 5-6cm betonu - zbrojenie - około 10cm betonu - zbrojenie - 5-6cm betonu...
W przypadku pojedyńczego zbrojenia wystarczy je unieść na około 5-6cm i zalać betonem...