Kwas na wywarze od gotowania golonki.
Składniki:
1 - 1.5 l wywaru po gotowaniu golonki
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżek cukru
1 - 2 łyżeczek czubatych mąki.
1 laska kiełbasy jałowcowej lub wiejskiej ( może być boczek)
Majeranek
Pieprz
Ziemniaki
1 łyżka okrasy.
Wykonanie:
Wywar wlewamy do garnka , dodajemy podsmażoną pokrojoną jak kto lubi wędlinę i wszystko zagotowujemy. Zaciągamy zaklepką z mąki i śmietany i doprawiamy przyprawami do smaku.
Oddzielnie gotujemy ziemniaki i dukamy z dodatkiem okrasy. Podajemy ziemniaki włożone do zupy lub na oddzielnym talerzu. Dawniej w moim regionie ziemniaki gotowano w mundurkach i kładziono pokrojone do miski a polewano je roztopioną okrasą i dopiero na nie wlewano zupę.
Kwas robiono też na stópkach, ogonach, mięsie solonym z beczki lub kościach wędzonych.
Kwas na wywarze od gotowanej golonki
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Kwas na wywarze od gotowanej golonki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki
Witaj leśniak!!!
Ja wszystko rozumiem, tylko skąd ten kwas???
Pewnie zapomniałeś wpisać jakiegoś kwaśnego składnika, no bo chyba tu nie chodzi o pół szklanki śmietany.
Jak tak piszę to przypomniał mi się ostatni kapuśniak mojej żony który piekł podczas jedzenia jak i na drugi dzień podczas ....To był dopiero kwas
Ja wszystko rozumiem, tylko skąd ten kwas???
Pewnie zapomniałeś wpisać jakiegoś kwaśnego składnika, no bo chyba tu nie chodzi o pół szklanki śmietany.
Jak tak piszę to przypomniał mi się ostatni kapuśniak mojej żony który piekł podczas jedzenia jak i na drugi dzień podczas ....To był dopiero kwas
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki
To może tylko taka nazwa regionalna a nie określenie smaku potrawy?
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kwas na wywarze od gotowanej golonki
Ha, już wiem o jakim kwasie napisał kol. leśniak, tylko musiałem przeczytać przepis poprzedni na " Golonka w soku z kiszonej kapusty "