Ser dojrzewający typu Gruyere

Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: tusiaczek »

Mniemce i inne folksdojcze ci uprowadzili za rzekę... :mrgreen:
Awatar użytkownika
JaGra
Posty: 10
Rejestracja: 18 lis 2016, 20:06
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: JaGra »

Robert jak wiesz też mieszkam na wsi i też jest absolutne bezkrowie.
Jak dobrze jest nic nie robić, a potem odpocząć.
Awatar użytkownika
aksamit97
Posty: 8
Rejestracja: 29 lis 2016, 19:16

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: aksamit97 »

A w jakim celu przeprowadzaną jest pasteryzacja mleka?
Mleko dobrej jakości nie musi być pasteryzowanym.
Awatar użytkownika
tusiaczek
Posty: 313
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: tusiaczek »

Ja mam mleko z udoju mechanicznego. Niestety ryzyko za duże żeby robić bez pasteryzacji...
Awatar użytkownika
tier
Posty: 740
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: tier »

Ostatnia produkcja gruyer aw formach kadova, super sprawa... ser po 2 dniach w cieple zrobił się żółty.

DSCN0102.JPG
DSCN0109.JPG
DSCN0114.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
aksamit97
Posty: 8
Rejestracja: 29 lis 2016, 19:16

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: aksamit97 »

Bardzo ładne.
Jaką wagę mają te sery?
Awatar użytkownika
tier
Posty: 740
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: tier »

Robione z 28l mleka waga ok 700-800g jeden.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 740
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Ser dojrzewający typu Gruyere

Post autor: tier »

Ser po 1 dniowym obsychaniu, ładny żółty kolor :D

DSCN0204.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Sery miękkie”