Ser dojrzewający typu Gruyere
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Mniemce i inne folksdojcze ci uprowadzili za rzekę...
- JaGra
- Posty: 10
- Rejestracja: 18 lis 2016, 20:06
- Lokalizacja: Mazowsze
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Robert jak wiesz też mieszkam na wsi i też jest absolutne bezkrowie.
Jak dobrze jest nic nie robić, a potem odpocząć.
- aksamit97
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 lis 2016, 19:16
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
A w jakim celu przeprowadzaną jest pasteryzacja mleka?
Mleko dobrej jakości nie musi być pasteryzowanym.
Mleko dobrej jakości nie musi być pasteryzowanym.
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Ja mam mleko z udoju mechanicznego. Niestety ryzyko za duże żeby robić bez pasteryzacji...
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Ostatnia produkcja gruyer aw formach kadova, super sprawa... ser po 2 dniach w cieple zrobił się żółty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- aksamit97
- Posty: 8
- Rejestracja: 29 lis 2016, 19:16
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Bardzo ładne.
Jaką wagę mają te sery?
Jaką wagę mają te sery?
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Robione z 28l mleka waga ok 700-800g jeden.
- tier
- Posty: 769
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Ser dojrzewający typu Gruyere
Ser po 1 dniowym obsychaniu, ładny żółty kolor
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.