Boczek z praski

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Boczek z praski

Post autor: Grzegorz Z. »

Składniki:
- boczek (ilość w zależności od wielkości praski)
- peklosól - 18g/ kg.

Przygotowanie:
Boczek dokładnie nacieramy peklosolą. Peklowanie 4 dni. Następnie wkładamy do praski i umieszczamy w lodówce na 12h. Po tym czasie parzymy w temperaturze 75 stopni do uzyskania w środku 71 stopni. Chłodzimy w zimnej wodzie. Ostudzoną praskę wkładamy do lodówki na 12h.


IMG_4816.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 349
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Boczek z praski

Post autor: Andym »

Struktura jak widzę dość zwarta, czy mięso było przed włożeniem do prasy młotkowane, nacinane, itp ?
Nie użyłeś żadnych przypraw, tylko sól z peklosoli ?
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 556
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Boczek z praski

Post autor: Sla100 »

Andym pisze:Struktura jak widzę dość zwarta, czy mięso było przed włożeniem do prasy młotkowane, nacinane, itp ?
Nie użyłeś żadnych przypraw, tylko sól z peklosoli ?


Moj boczus wyszedl tak jak na zdjeciu i bez nacinania i mlotkowania :) Ja parzylem w 80 stopniach i chlodzil sie przez noc na dworzu kilka godzin a potem lodowka. Musze przyznac ze troszeczke byl taki ciagnaco gumowaty ale naprawde troszeczke. Moze wlasnie za wysoka temp musze zrobic nastepnym razem tak jak Grzegorz :) 70 stopni.

IMG_20161007_100845.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Boczek z praski

Post autor: Grzegorz Z. »

Boczek nie był w żaden sposób młotkowany ani tłuczony. Po prostu praska ściśnięta na maksa. I przed parzemiem stała ściśnięta w lodówce. Przypraw nie dawałem żadnych, sama peklosól. Czuć smak mięsa
Awatar użytkownika
Andym
Posty: 349
Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
Lokalizacja: Warszawa

Re: Boczek z praski

Post autor: Andym »

Dzięki Wam za odpowiedź.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”