Składniki na spód ciasta:
sucharki 20 dag
pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
5-6 sztuk fig suszonych pokrojonych w cienkie paski
1/2 kostki masła rozpuszczonego
3 łyżki kakao
Sucharki kruszę w torebce foliowej za pomocą wałka, dodaję roztopiony tłuszcz, orzechy figi i kakao. Mieszam wszystko i wykładam na tortownic
o średnicy 28 cm, lekko dociskając palcami.
Składniki na masę serową:
80 dag twarogu śmietankowego
4 jajka
1 szklanka śmietany słodkiej ( miałam taką wiejską, ale może być taka śmietanka 30 % )
100 ml wody gorącej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
Ser twarogowy zmiksować z mąką i cukrem. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i wlać śmietanę. Wcześniej w gorącej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i dodać cynamon, a następnie ostudzone wlać do masy serowej. Na końcu można dodać rodzynki, lub inne bakalie. Masę serową wylewamy na wcześniej wyłożoną masę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzałka góra -dół. Taką temperaturę utrzymujemy przez pierwsze 10 minut pieczenia po czym zmniejszamy temp do 130 stopni i pieczemy 1 h 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na kilka minut w piekarniku. Praktycznie nie opada po wystudzeniu, ale nie uniknęłam małych pęknięć. Najlepiej jest zostawić ciasto na noc w lodówce i kroić następnego dnia. Sernik jest ciężki i ma smak kawy.
Smacznego
Sernik z kawą
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda