Sernik z kawą

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 144
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Sernik z kawą

Post autor: Anuś »

Składniki na spód ciasta:
sucharki 20 dag
pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
5-6 sztuk fig suszonych pokrojonych w cienkie paski
1/2 kostki masła rozpuszczonego
3 łyżki kakao
Sucharki kruszę w torebce foliowej za pomocą wałka, dodaję roztopiony tłuszcz, orzechy figi i kakao. Mieszam wszystko i wykładam na tortownic
o średnicy 28 cm, lekko dociskając palcami.
Składniki na masę serową:
80 dag twarogu śmietankowego
4 jajka
1 szklanka śmietany słodkiej ( miałam taką wiejską, ale może być taka śmietanka 30 % )
100 ml wody gorącej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
Ser twarogowy zmiksować z mąką i cukrem. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i wlać śmietanę. Wcześniej w gorącej wodzie rozpuścić kawę rozpuszczalną i dodać cynamon, a następnie ostudzone wlać do masy serowej. Na końcu można dodać rodzynki, lub inne bakalie. Masę serową wylewamy na wcześniej wyłożoną masę kakaową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni grzałka góra -dół. Taką temperaturę utrzymujemy przez pierwsze 10 minut pieczenia po czym zmniejszamy temp do 130 stopni i pieczemy 1 h 10 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto na kilka minut w piekarniku. Praktycznie nie opada po wystudzeniu, ale nie uniknęłam małych pęknięć. Najlepiej jest zostawić ciasto na noc w lodówce i kroić następnego dnia. Sernik jest ciężki i ma smak kawy.
P1050574.JPG
P1050583.JPG

P1050589.JPG
P1050609.JPG

P1050619.JPG
P1050629.JPG

Smacznego :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Ciasta i słodkości”