Witam.
Przepis na nalewkę dostałem od Lipki (LP Plipka ) , więc każdy kto ją pił wie, że to klasyk wsród cytrynówek.
Surowce na porcję 5l - mniej się nie opłaca
- 16 cytryn
- alkohol 60%
- cukier 250-500 g - kwestia indywidualna.
- woda do smaku
Przygotowanie.
Na początek parzymy cytryny, gdyż skórki będą wykorzystane.
Poddajemy "kulowaniu" aby przy wyciskaniu oddały więcej soku.
Po tym zabiegu obieramy cytryny cienko ze skórki (bez białego) i zalewamy 60% alkoholem na 3 godziny.
Cytryny wysikamy i sok cedzimy przez sitko, żeby się pozbyć małych pesteczek.
Rozpuszczamy cukier w soku, który w tym celu lekko podgrzewamy aby się lepiej "mieszało" , zlewamy do gąsiorka.
Czekając na alkohol, którym zalaliśmy skórki i aby nam się nie nudziło możemy wybrać się na spacer
Po kilkugodzinnym spacerze, wlewamy do gąsiorka nalew ze skórek + uzupełniamy resztą alkoholu 60% + wodą, kupażując do porządanej mocy %.
Całego gąsiorka niestety już nie zdążyłem uchwycić
Nalewka cytrynowa - klasyk
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Nalewka cytrynowa - klasyk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Nalewka cytrynowa - klasyk
Dodam od siebie bo Krzysiu chyba słabo Asi słuchał... cukru jest 3-3,5 szklanki (co daje razem prawie kilogram), z 16 sporych cytryn i cukru wychodzi coś koło 2 litrów soku więc dodajemy około 3 litrów spirytusu 60% i zero wody bo przy tych proporcjach już nam wychodzi coś koło 38%
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Nalewka cytrynowa - klasyk
38% i wchodziło w gardziołko jak masełko ...i nie poniewierało
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Nalewka cytrynowa - klasyk
tusiaczek pisze:Dodam od siebie bo Krzysiu chyba słabo Asi słuchał... cukru jest 3-3,5 szklanki (co daje razem prawie kilogram)
Nie słabo, nie słabo. Podałem mniej cukru, bo lubię nalewki bardziej wytrawne.A syropem cukrowym zawsze można dosłodzić.
- ZLeP
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 15:29
Re: Nalewka cytrynowa - klasyk
U mnie cytrynówka to też "przebój". Robię identyczną, tylko ułatwiłem sobie nieco przepis.
Do 5l damy potrzebuję 2 - 2,2l spirytusu, soku 600-750ml (to sok z +/- 16 cytryn), cukru nieco mniej, bo 2-3 szklanki i wody do pełna.
Oczywiście wcześniej również zalewam na kilka godzin skórki rozcieńczonym pół na pół spirytusem. Skórki obieram jak najcieniej, bo w tym białym lubi być sporo goryczki. Obieraczka Fiskarsa obiera je tak jak trzeba.
Do 5l damy potrzebuję 2 - 2,2l spirytusu, soku 600-750ml (to sok z +/- 16 cytryn), cukru nieco mniej, bo 2-3 szklanki i wody do pełna.
Oczywiście wcześniej również zalewam na kilka godzin skórki rozcieńczonym pół na pół spirytusem. Skórki obieram jak najcieniej, bo w tym białym lubi być sporo goryczki. Obieraczka Fiskarsa obiera je tak jak trzeba.