WIELKANOC 2017
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
WIELKANOC 2017
Święta nadchodzą wielkimi krokami a ja i nie tylko ja cały czas jeszcze bez pomysłu co pysznego zaserwować gościom. Może wpiszecie swoje pomysły na popisowe danie obiadowe, przystawkę, sałatkę lub ciasto
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- maria.s
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 lis 2016, 13:17
Re: WIELKANOC 2017
Witaj Elu! Znalazłam ciekawy przepis na sałatkę posting.php?mode=reply&f=66&t=595 Smacznego
- maria.s
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 lis 2016, 13:17
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: WIELKANOC 2017
Witaj Marysiu , niestety nic nie widać
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: WIELKANOC 2017
Ela, Tort...
- Pools
- Posty: 253
- Rejestracja: 17 lis 2016, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Re: WIELKANOC 2017
Ja z nietypowych rzeczy planuję ozorek wołowy w galarecie na półmisku z sosem tatarskim, dodatkowo część zrobię z papryką w osłonce barierowej tak jak Krzysztof w swoich eksperymentach z żelatyną.
Zamierzam też, po raz pierwszy w życiu upiec ciasto. Jako że fanem makowca jestem, więc będzie makowiec. Zamierzam skorzystać z tego przepisu: http://czarygary.blogspot.com/2014/12/makowiec-najlepszy.html Jak myślicie ? Przepis dobry ?
Zamierzam też, po raz pierwszy w życiu upiec ciasto. Jako że fanem makowca jestem, więc będzie makowiec. Zamierzam skorzystać z tego przepisu: http://czarygary.blogspot.com/2014/12/makowiec-najlepszy.html Jak myślicie ? Przepis dobry ?
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: WIELKANOC 2017
Z makowcem nie pomogę Ja zrobię mazurka ze śliwkami w rumie i czekoladą . , no i paschę
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- maria.s
- Posty: 13
- Rejestracja: 17 lis 2016, 13:17
Re: WIELKANOC 2017
Witaj Elu! Sałatka ta nazywa się ,,warstwowa sałatka leśna polana" z pieczarkami http://beszamel.se.pl/salatki-warstwowe ... cia,17150/
- Andym
- Posty: 349
- Rejestracja: 09 gru 2016, 13:36
- Lokalizacja: Warszawa
Re: WIELKANOC 2017
Zamierzam też, po raz pierwszy w życiu upiec ciasto. Jako że fanem makowca jestem, więc będzie makowiec.
Mak parzyłbym w lnianym worku, wsypany do kotła luzem, bardzo chętnie się przypala. Jest złośliwy prawie tak samo jak mleko . Bardzo ważna jest również konsystencja maku i ciasta. Dąży się do jednakowej, ale nie jest to proste. Pilnuj stopnia rozrostu ciasta, jeśli pod papierem będzie już bardzo mało luzu, wtedy do pieca. Jeśli wypiekasz makowiec w formie, papier jest zbędny, stosujemy go, jeśli pieczemy na blachach. Jeśli zdecydujesz się na formę, możesz np. zwinięty makowiec pokroić na trzy pasy wzdłuż, zostawiając niedocięcie na jednym z końców. Pleciesz w warkocz, podwijasz koniec i wkładasz do formy. Taka postać makowca jest łatwiejsza, polecam - jak na pierwszy raz. Powodzenia.
Pozdrawiam
Mak parzyłbym w lnianym worku, wsypany do kotła luzem, bardzo chętnie się przypala. Jest złośliwy prawie tak samo jak mleko . Bardzo ważna jest również konsystencja maku i ciasta. Dąży się do jednakowej, ale nie jest to proste. Pilnuj stopnia rozrostu ciasta, jeśli pod papierem będzie już bardzo mało luzu, wtedy do pieca. Jeśli wypiekasz makowiec w formie, papier jest zbędny, stosujemy go, jeśli pieczemy na blachach. Jeśli zdecydujesz się na formę, możesz np. zwinięty makowiec pokroić na trzy pasy wzdłuż, zostawiając niedocięcie na jednym z końców. Pleciesz w warkocz, podwijasz koniec i wkładasz do formy. Taka postać makowca jest łatwiejsza, polecam - jak na pierwszy raz. Powodzenia.
Pozdrawiam