Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

Odpowiedz
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

Post autor: rykocz »

Surówka nie jest mojego pomysłu, zaczerpnięta parę lat temu gdzieś z neta. :lol:
Po drobnych modyfikacjach, często towarzyszy wszelkim potrawom na moim stole a w rodzinnych biesiadach szczególnie.
Wszystkie składniki są łatwo dostępne, robi sie ją bez żadnych problemów, poza tym że trzeba ją przygotować dzień przed podaniem.

Składniki
- 1 biała kapusta (średnia główka)
- 2 marchewki
- 2 cebule
Zalewa:
- 1/2 szkl, octu 10%
- 1 szkl. oleju jadalnego
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
1.Kapustę myjemy i szatkujemy na 5-6 cm paski.
2.Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie obieramy cebulę i kroimy w "piórka"
3. Wlewamy do garnka ocet, olej, wsypujemy cukier i sól, następnie należy to wszystko zagotować.

Jak zalewa wystygnie należy zalać nią wszystkie pokrojone składniki i wymieszać.

Surówka najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki się "przegryzą" i kapusta będzie lekko "zmożona".

Tak przygotowana surówka, długo zachowuje swoją świeżość, jest chrupiąca i bardzo smaczna do samego końca.

Smacznego
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

Post autor: Gonzo »

Rysiu to akurat chyba nie jest surówka a'la Colesław ;)
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 201
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Surówka z białej kapusty a'la Coleslaw

Post autor: Roger »

To surówka jak u "chinczyka" bardzo dobra, polecam i czesto robię ... tylko kapustę zalewam goracą zalewą i łapką wygniatam ... nie trzeba czekać do nastepnego dnia ;)

Tapniete z Tapatalk
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Odpowiedz

Wróć do „Sałatki i surówki”