Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Składniki:
Kości wieprzowe grube , ogony oraz kości od schabu ok 1 kg
1 duża marchew
1 mała selera
1 pietruszka
Kawałek pora
Garść szczawiu
2 jajka
0, 5 litra śmietany 30%
1 - 2- 4 łyżki mąki żytniej
Sól , pieprz
1 litr l wody
1 łyżka masła.
Pieprz, sól
Wykonanie:
Z kości, ogonów i warzyw ugotować wywar, aż do miękkości mięsa, wodę solimy. Jak mięso będzie dawać się obierać, wyjąć i odlać 1 litr wywaru.( Po pobraniu mięsa robimy pyszny galart )
Następnie kroimy drobno szczaw i poddusić na maśle wywar zagotowujemy dodajemy rozrobioną śmietanę z mąką i solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy ok 10 min, odstawiamy dodajemy szczaw i ugotowane posiekane jajka wszystko mieszamy i gotowe
Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Moja szczawiowa to :
Boczek wędzony tradycyjnie -surowy - wskazana też "klawiatura" od schabu wędzona , ziemniaki , śmietana , szczaw najlepiej dziki i jaja i to nie ma być "poliwka" ale zupa treściwa gdzie łychę można postawić na sztorc .
Ps. Uśliniłem się na samą myśl
Boczek wędzony tradycyjnie -surowy - wskazana też "klawiatura" od schabu wędzona , ziemniaki , śmietana , szczaw najlepiej dziki i jaja i to nie ma być "poliwka" ale zupa treściwa gdzie łychę można postawić na sztorc .
Ps. Uśliniłem się na samą myśl
- ryszpak
- Posty: 347
- Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
- Lokalizacja: Kurpie Zielone
Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Ano, powolutku czas na tą pyszną wiosenną zupę
Człap... Człap... Człap....
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Oj tak , to już pora na pyszności:)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Właśnie dziś nakosiłem na działce wór szczawiu Będzie się działo
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Henio pisze:Moja szczawiowa to :
Boczek wędzony tradycyjnie -surowy - wskazana też "klawiatura" od schabu wędzona , ziemniaki , śmietana , szczaw najlepiej dziki i jaja i to nie ma być "poliwka" ale zupa treściwa gdzie łychę można postawić na sztorc .
Ps. Uśliniłem się na samą myśl
Henio taką się robi w moim regionie, nigdy nie była robiona żeby łycha stała.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts